Terk Edilmiş Yapının Kıvrımlı Beton Duvarlarla Çevrili Bir Kütüphaneye Dönüşümü

Çin merkezli mimarlık ofisi Atelier Xi, Henan eyaletinde terk edilmiş bir evin kalıntıları üzerine kıvrımlı beton hacmine sahip bir kütüphane inşa etti.

Harabeler üzerine inşa edilmiş kütüphane, Shenzhen merkezli Atelier Xi tarafından kırsal Xiuwu İlçesi belediyesi için planlanan bina dizisinin bir parçasını oluşturuyor.

Kütüphane, harap bir evin etrafına inşa edilmiş beton bir hacimden oluşuyor.

Ofis, ilçe sakinleri için çeşitli kültürel olanaklara ev sahipliği yapan büyük bir kamu binası tasarlamakla görevlendirilmiş.

Xiuwu’nun geniş yüzölçümü ve dağınık köyler arasında seyahat etmenin zorluğu nedeniyle, mimarlar önerilen işlevleri ayırmayı ve bunları farklı konumlardaki çeşitli binalara dağıtmayı önermiş.

Kütüphane, Henan eyaletindeki bir dağ köyünde yer alıyor.

Proje kapsamındaki binaların her biri, yerinde dökme beton kullanılarak inşa edilmiş ve yakındaki şeftali ağaçlarının şekillerine dayanan Peach Hut topluluk pavyonu gibi, gökyüzüne doğru uzanan ağaç dallarını çağrıştırmayı amaçlayan organik formlara sahip olacak şekilde tasarlanmış.

Kütüphane binası, kerpiç çamurdan yapılmış binalardan oluşan bir dağlık yerleşim yeri olan eski Sunyao Köyü’nde yer alıyor. 1990’ların ortalarından itibaren, nüfus yakınlardaki yeni inşa edilmiş yapılara taşındıkça köy yavaş yavaş terk edilmiş.

Çatısı yakındaki mağara evlerinin manzarasını sunuyor.

Başlangıçta, metruk evlerden birinin kütüphaneyi oluşturmak için restore edilmesi olasılığını inceleyen mimarlar, mevcut sıkıştırılmış toprak duvarları genişletmek için gereken geleneksel becerilere sahip herhangi bir zanaatkarın olmadığını fark etmişler

Bunun yerine, kütüphanenin tasarımı, mevcut duvarların içine inşa edilmiş. Yeni hacim eski binaların ağır yapısını çağrıştırırken aynı zamanda bina serisinin bir parçası olarak açıkça tanımlanabilecek şekilde tasarlanmış.

Tasarımda, binanın eski ve yeni parçaları özenle harmanlanarak, orijinal özelliklerin çoğunu korurken, çağdaş eklentinin biçimi ve maddiliği ile güçlü bir kontrast yaratılmış.

Kitaplar, tribün koltuklarından oluşturulmuş okuma alanına bağlanan ahşap raflarda saklanıyor.

Orijinal kapı, mevcut toprak duvarla kesişen çıkıntılı beton bir hacimle vurgulanan yeni girişi oluşturmuş.

Binanın kemerli formları çakıllı bir bahçe ile çevrilmiş.

Binanın içinde, kompakt zemin kat, bir projeksiyon odası ve okuma alanı olarak kullanılabilen kitap rafları ve kıvrımlı merdivenlere yerleştirilmiş oturma bankları tasarlanmış.

Kavisli beton yüzeyler mevcut yapıyla örtüşmüş ve zemin kattaki okuma odasının üzerinde bir çay odası için alan yaratmak için yukarı doğru uzatılmış.

Çıkıntılı beton hacim toprak duvarla kesişmiş.

Atelier Xi projeyi, “Binanın cephesi ve iç mekanları topografik bir yaklaşımla ortaya çıkıyor. Çatının dalgalı ana hatları araziyi ve uzaktaki dağları yansıtıyor, çatı zemini ise doğal olarak çocuklar için bir açık hava terası ve kaydırak oluşturuyor,” şeklinde özetliyor

Bina, çevresiyle akıcı bir şekilde uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Yapının kıvrımlı formu, kütüphaneyi toplantılara ve festivallere ev sahipliği yapmak için kullanılacak meydana bağlayan patikalara kadar uzatılmış..

Etiketler

Bir cevap yazın