Terk Edilmiş Ahşap Bir Eve 3D Baskı Duvarlar Eklendi

Hong Kong Üniversitesi'nden John Lin ve Lidia Ratoi, Çin'de terk edilmiş geleneksel bir ahşap evi 3D baskılı bir yapıyla birleştirdi.

Fotoğraflar: Lidia Ratoi & John Lin

Traditional House of the Future olarak adlandırılan prototip proje, Çin’in güneybatısındaki Nanlong Köyü’nde harap hale gelmiş yüzlerce eski ahşap evin yenilenmesine yönelik bir hükümet planının parçası.

Orijinal ev, parçaları sökülmeden önce Lin ve Ratoi tarafından taranmış ve adından genişletilip 3D baskılı duvarlarla desteklenmiş.

3D baskılı dış duvarlar ile orijinal evin alanı genişletilirken, bir giriş avlusu, mutfak ve banyo oluşturmak için ayırıcı duvarlar eklenmiş. 3D baskılı duvarların inşasının ardından ahşap yapı ve kiremitli çatı eve geri eklenmiş.

Profesörler, “Proje, teknolojinin nasıl sosyal bir güçlendirici olarak hareket edebileceğini ve yerel ve kültürel inşaat pratiklerini geliştirmek için bir araç haline gelebileceğini sorguluyor” diyor. “Mevcut yapılı dokuyu değiştirilemeyen ve bu nedenle adaptasyon gerektiren ‘yeni bir doğa’ olarak ele alan süreç, sürdürülebilirliğin sosyal, teknolojik ve kültürel gibi kilit alanlarına değiniyor,” diye ekliyor.

Evin tasarımı, Hong Kong Üniversitesi’nden Lin ve Sony Devabhaktuni’nin Çin’in kırsal kesimindeki ücra yerlerde inşaatçılar tarafından geçici olarak gerçekleştirilen yerel evlerin yenilikçi yenilemelerini inceleyen araştırmasına dayanıyor.

RIBA President’s Medal for Research kazanan araştırma projeleri, bu eski konutlara yeni bir bakış açısı sunmayı amaçlıyor. Bu konutları, sadece kültürel bir mirası korumaktan ziyade, değişen yaşam tarzına cevap verebilecek sürekli ve esnek tasarım değişiklikleri olarak ele alıyor.

Çin’in kırsal kesimlerinde değişen yaşam tarzları, geleneksel Çin ahşap evleri için yeni konfigürasyonlar gerektiriyor; zira modern olanaklara sahip esnek alanların eksikliği, bu evlerin sıklıkla terk edilmesine neden oluyor.

3D baskılı duvarların eklenmesi, yerel halkın bu eski evleri geri dönüştürmesine ve yeni evlere yeniden monte etmesine olanak sağlamayı amaçlıyor. Lin, “Geleneksel ve modernin kesiştiği, ne kırsal ne de kentsel olan, hızla değişen bir yaşam tarzının gerçeklerini özetliyor,” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın