TEMP, Pekin Olimpik Parkı’nda Koşucular İçin Bir İstasyon Tasarladı

2017 yılında kurulan Pekin merkezli mimarlık ofisi TEMP, Pekin Olimpik Orman Parkı’nın içinde, kamu yararı için bir koşucu istasyonu tasarladı. TEMP, mimarlığı bir keşif ve aynı zamanda gerçekliğin bir ifadesi olarak görüyor.

2008 Olimpiyat Oyunları’nı yapıldığı spor parkı, Çin’deki diğerleri gibi, yerel halka daha iyi hizmet vermeyi amaçlıyor. TEMP, parkta koşucuların buluşabileceği, eşyalarını saklayabileceği, içecek satın alabileceği ve duş alabileceği bir istasyon tasarlamak üzere görevlendiriliyor.

TEMP, parkın açık alanlarından birinde, kadın ve erkek duş alanlarını barındıran iki yapı inşa ediyor. Bu sayede kamusal bir meydan oluşturarak alanı ziyaretçilere açıyor.

Alanda yapılan çalışmalar sırasında mimari ekip, koşucuların taşlar, ağaç gövdeleri veya dallar gibi doğal yapılara dayanarak esnediğini gözlemliyor. Ekip, bu ihtiyacı karşılamak için tüm vücut tiplerine uyan ve çeşitli yönlere eğilen çoklu esneme çubukları kurmayı öneriyor. İnce, beyaz, kıvrımlı esneme çubukları ağaçların kıvrımlı dallarıyla ve gövdelerindeki beyaz boyalarla uyumlu bir görüntü oluşturuyor.

TEMP, çeşitli fonksiyonları barındıran kemerli bir yapı tasarlayarak alandaki diğer doğrusal yapıların sertliğini dengelemeyi amaçlıyor. İki tarafı açık arkadlı yapı, her yönden gelen sirkülasyonu karşılıyor ve şehir meydanı ile birleşiyor.

Birkaç parabolik kemerden oluşan arkad, içerisinde sporcu dolaplarını barındırıyor. Arkadın düz ve eğimli kıvrımları, açık havada güçlü ve simetrik bir yapı meydana getiriyor.

Tekrar eden bir dizi kemer, duş odalarını çevreliyor. Yarı saydam camlı yapısı ile mahremiyet oluşturduğu gibi gün boyunca doğal ışıktan da faydalanmış oluyor.

Arkadın içinde yürürken görülen ters çevrilmiş kör kemer dizisi, yapının kamusal alan özelliğini vurguluyor. Yapı, işlevsel olarak halka hizmet etmenin yanı sıra tasarımın estetik değerlerini de ön plana çıkarıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın