Tematik Alışveriş Merkezi Anlayışına Karşı Bir Tavır: Buyaka AVM

22 Eylül 2012 tarihinde Kalebodur sponsorluğunda 20. kez düzenlenen ARKİV Buluşması, Buyaka AVM'de gerçekleşti.

Buluşmaya UrasXDilekçi’den Durmuş Dilekçi önderliğinde Fikret Sungay, Yekta İpek, Aylin Ayvaz, Handan Akbudak, Tekeli – Sisa Mimarlık’tan Dilgün Saklar ve Mehmet Emin Çakırkaya, Cem İlhan, Defne Önen, İpek Akpınar, Ömer Kanıpak, Ahmet Turan Köksal, Can Elmas, Kalebodur’dan Pelin Özgen ve Ayşe Çamcı, Pınar Koyuncu, Tabanlıoğlu Mimarlık’tan Semah Akdoğan, yüklenici firma Artell – Koytür AŞ’den Turgay Bayrı, Arkitera Mimarlık Merkezi’nden Emine Merdim Yılmaz, Ömer Yılmaz, Selin Biçer, Uğur Ceylan, Aslı Uzunkaya katıldı. Ayrıca https://twitter.com/#!/mimarlikarsivi adresinden düzenlediğimiz kampanya sonucu buluşmaya katılma hakkı kazananlardan Nihat Arafat Sarı da buluşmada yerini aldı.

Buluşma Durmuş Dilekçi’nin yapıyı anlattığı sunumu ile başladı.

“Proje lokasyon olarak ideal bir noktada”

Dilekçi sunumuna projenin kendilerine ilk geliş aşamasını anlatarak başladı. 2005’te proje ilk geldiğinde işverenin isteği yüksek katlı blokları sadece konut alanı olarak kullanmakmış. Aradan geçen irtibatsız 1,5 sene sonunda fikirler değişmiş ve yapının ofis, konut, spor alanları ve AVM içermesine karar verilmiş. 2005 yılında çevrelerinde sadece İKEA’nın bulunduğunu ve Meydan AVM’nin de ortada olmadığını aktardı. Çevre yollarının kesişiminde olması nedeniyle projenin lokasyon olarak ideal bir noktada olduğundan bahsetti. İKEA, Meydan AVM ve Buyaka AVM’nin beraber bir güç alanı oluşturacağını düşündüklerini söyledi. Arsadaki yapıların kullanım ile beraber her ne kadar otoparklardan oluşsa da bir meydanlaşmaya sebebiyet verdiğinden bahsetti. Meydan AVM ile arasında alle oluşturmayı düşündüklerini, yaya geçişi yaratmak istediklerini belirten Dilekçi, yapıların işveren-yönetim farklılıkları yüzünden bu isteklerinin gerçekleşemediğinden bahsetti.

Yapı grubunun dar ve uzun bir arsa üzerine konumlandığını ve arsanın uzun kenarının, projenin etkili görüş alanını oluşturduğunu aktaran Dilekçi, kütleyi algının genellikle araç içinden olduğunu ve kütledeki parçalanmalar ve dağılmaların otoyolun kenarındaki hız döngüsünü alıp, yönlendirmek amaçlı olduğunu belirtti.

Yüksek katlı 4 bloğun arsanın başında ve sonunda konumlanarak proje alanını işaretlediğini belirtti.

Yapı arazisinin 2 ayrı araziden oluştuğunu ve aradaki araziden Nato boru hattı geçtiği için o kısımın kullanılamadığını söyledi. Bununla birlikte 2 ayrı araziyi tek bir mimari kurguyla yorumladıklarını da sözlerine ekledi.

Alışveriş merkezlerinde konseptin genelde aynı olduğundan ve eğlence yapıları olarak algılanabileceğinden bahsetti. Buyaka AVM’nin ise tıpkı bir müze mantığında geometri ve form üzerine kurgulanmış olduğunu ve formun etkilerini içeride de görmenin mümkün olduğunu söyledi. Buyaka AVM’nin tematik alışveriş merkezi anlayışına bir tavır olarak tasarlandığını aktardı.

“Tüm etkiyi veren dinamik kurgu ve az malzeme çeşidi”

Yapının dinamik formunu az malzeme ile tamamlamaya özen gösterdiklerinden bahsederken tüm etkiyi verenin az malzeme kullanmak olduğunu vurguladı. Yapının uzun, büyük bir yapı olduğundan bahseden Dilekçi, kütledeki yırtıkların olamsı gerektiğinden bahsederek yırtıkların AVM içini dışarıya açtığını ve dinamik bir kurgu oluşturduğunu söyledi.

Yüksek katlı yapıların 2 farklı tip plan kurgusu olduğunu söyleyen Dilekçi, 120 m yükseklikteki bir yapıda 300 m² kolonsuz boş alan kullanabildiklerini de belirtti. Bu durumun özellikle ofis katlarında esneklik kazandırdığından, konut bloklarında ise her katta farklı m² lerde konut kullanımına olanak sağladığından bahsetti.

AVM kısmında görsel kesinti yaratmaması açısından boşaltmalar yapıldığını ve büyük konsollar oluşturulduğunu belirtti. Döşemelerin de bir kısımdan bastırılırken diğer taraftan kırılarak aynı dinamizmin iç mekanda da devam ettiğinden bahsetti. Yürüyen merdivenler de birbiri üstüne binerek kurgunun devamını sağladığından bahsetti.

Dilekçi daha sonra Buyaka AVM’yle ilgili soruları yanıtladı.

Yapının büyüklüğü ve otopark sayıları ile ilgili sorulara şöyle cevap verdi: ‘Buyaka 45.000 m²’lik AVM bölümü, her biri 16.000 m²’lik 4 adet kuleden oluşmak üzere otoparklar da dahil 243.000 m²’lik bir yapı grubu. 1.300 araç AVM’de ve 1100 araç bloklarda olmak üzere toplam 2.400 araçlık otoparkı bulunuyor.’

Cephenin farklılığı ve oluşum sürecinde yaşanmış olabilecek problemlerle ilgili soruyu “Cephe çözümünün ise sadece cephe firmasına bırakılmadığını, parçaların nasıl monte edileceğini tasarım sürecinde ofiste çözdüklerini, pattern oluşturduklarını ve rengin de özel olarak oluşturulduğunu”söyleyerek cevaplandırdı.

Belediye ile yaşanabilecek sorunlar ve emsal problemi ile ilgili soruları ise işverenin metrekare kazanma konusunda illegal bir talebinin bulunmadığını ve kış bahçesi vs. gibi bölümleri istemediklerini söyleyerek cevaplandırdı.

Dilekçi’nin soru-cevap bölümüyle sonlanan sunumunun arkasından AVM, konut bloğu ve ofis bloğu gezilerek buluşma sona erdi.

ARKİV Buluşmaları Hakkında

Kapalı oturumlar halinde belli periyodlarda düzenlenen buluşmalarda her oturumda farklı bir proje geziliyor ve tartışılıyor. Buluşmaların kaydedildiği videolar, ARKİV’de ilgili projelerin başlıkları altında yayınlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın