Tel Aviv’de Yıkılmaya Yüz Tutmuş Bir Evin Dönüşümü

Tel Aviv'in en eski mahallesindeki harap haldeki bir ev, İsrailli mimar Meirav Galan tarafından kapalı avlu bahçesi ve bir çatı havuzunun yer aldığı yeni eklemelerle hayata döndürülmüş.

Neve Tzedek’teki 19. yüzyılın sonunda inşa edilmiş pitoresk bir alan olan evin modern bir ev olarak işlev görmesi için tamamen yenilenmesi gerekmiş.

Galan’ın renovasyonu, binanın, gün ışığının her kattaki odalara girmesine izin veren yeni bir merkezi avlu etrafında şekilleniyor.

Tasarım, binanın tarihi mimari detaylarını korurken, aynı zamanda katlar arasında daha iyi hareket akışı sağlayan bir merdivenin de dahil olduğu yeni unsurlar sunuyor.

“Evi ilk ziyaretimde, tüm bakımsızlığına rağmen, yerel Akdeniz kokusuyla birleşen Avrupai cazibesini hissedebiliyordum. Etkileyici yüksek tavanlar, klasik Avrupai ahşap kapı ve pencereler, demir detaylı korkuluklar ve güzel bir Akdeniz balkonu keşfettim. “

Dört çocuklu bir çift olan aile, özellikle bu mahallede farklı bir karaktere sahip bir mülk istemişler.

Bölgedeki en eski evlerden biri olarak, konut onlara aradıkları karakteri sunmuş.

Bina başlangıçta tek katlı olup caddeden iki metre daha yüksekte olan bir “giriş katı” kotuna sahipmiş.

1930’larda ek bir kat eklenmiş ancak merdiven ana bina hacminin dışındaki bir kuleye yerleştirilmiş, bu da katların bağlantısız olmasına ve binanın orijinal cephesinin kısmen engellenmesine sebebiyet vermiş.

“Kuzey cephesi ‘koruma alanı’ ilan edilmesine rağmen, koruma kurulunu, evi neredeyse kapatmakta olan merdiveni tutan büyük kulenin yıkılması için ikna ettim. Kulenin yerini yeni bir uzantı aldı ve sanki her zaman oradaymış gibi yeniden tasarlandı.”

Bu ekstra alanın yaratılması sayesinde Galan, bina boyunca üç katlı yeni bir avlu oluşturmak için yeterli alan kazanmış. Akdeniz bitkileri ve taş basamaklarla düzenlenmesi eve sakin bir ortam sağlamış.

Mevcut mimarinin daha ağır unsurlarının aksine Galan, bu avlunun ön cephesinde endüstriyel tarzda çelik çerçeveli camları tercih ederek bina genelinde görülebilen çağdaş bir detay yaratmış.

“Veranda ve sokak cepheleri arasında bir kontrast yaratmak istediğimi başından beri biliyordum. Sokak cepheleri orijinal evin ve mahallenin estetik karakterini korurken, verandanın çelik çerçeveli pencere cepheleri, yeni bir hikayeyi anlatan yeni bir mimari tasarım olduğu gerçeğini vurgulayarak kontrast bir oluşum olarak tasarlandı.”

Yeni planda, tüm ana yaşam alanları avlu etrafında düzenlenmiş. Beş yatak odası ve üç banyo, iki üst katın karşısında yer alırken, misafir yatak odası ve çalışma odası içeren çeşitli odalar bodrum katta konumlandırılmış.

Ayrıca bodrum kata, bu yeni alana biraz daha fazla gün ışığının gelmesine yardımcı olacak ikinci bir avlu yerleştirilmiş.

Evin her yerinde, iç mekan detayları hem modern hem de geleneksel referansların tamamlayıcı bir karışımını oluşturmuş. Bunlar arasında geometrik yer karoları, panelli duvarlar, el yapımı mobilyalar ve endüstriyel tarzda aydınlatma armatürleri yer alıyor.

Çatı aynı zamanda havuz, barbekü ve dinlenme alanı, bitkilendirme alanları ve balkon ile birlikte yaşam alanı haline gelmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın