Tekel arazisi nefes alacak

Cevizli Tekel arazisinin doğal sit alanı olduğunu belirten mahkeme, üniversitenin yapılaşmasına izin vermedi.

İstanbul 7. İdare Mahkemesi, İstanbul Şehir Üniversitesi’ne tahsis edilen Kartal’daki eski Tekel fabrikasına ait arazi üzerinde, eğitim amaçlı kullanılması için yapılan imar değişikliği kararını durdurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li meclis üyelerinin yaptığı itiraz üzerine, konuyu değerlendiren mahkeme söz konusu arazinin 3. derecede doğal sit alanı niteliğinde olmasını ve oluşacak nufus yoğunluğunu göz önüne alarak imar değişikliği kararını iptal etti.

330 dönümlük Tekel arazisi maliyenin mülkiyetindeydi.Tahsisden sonra, taşınmazın “Sanayi alanı” olan imar durumu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18 Haziran 2010 tarihli kararıyla “üniversite alanına” dönüştürüldü. Plan değişikliğine karşı açılan davada, “Dünyanın her yerinde üniversite kampüsleri şehir dışına çıkarılarak modern bir eğitim imkanı sağlanırken, şehrin ortasında, trafik ve nüfus artışına neden olacak bir üniversite yapılanmasının doğru olmadığı” belirtilmişti.

Yapılan plan tadilatı ile “bölgeye fazla ve hukuka aykırı yapılaşma hakkı sağlandığını” ileri süruldu.

Eski bakan başkan
7. İdare Mahkemesi, meclisin imar değişikliğine ilişkin kararının yürütmesini durdurdu. İdare Mahkemesi’ne davayı açan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Avukat Dr. Tuncer Özyavuz, “Bu kararın bölge için önemi büyük. Anadolu yakasında binlerce işçi, ailesi, esnaf ekmeğini Tekel Sigara Fabrikası sayesinde kazanmıştır. Türkiye’nin en eski sanayi kuruluşlarından olan Cevizli Tekel Sigara Fabrikası’nın bu nedenle manevi anlamı da büyüktür. Yanlış bir kararın uygulanması durdurulmuştur” dedi. Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan Şehir Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Başkanlığı’nı eski Adalet ve Milli Savunma Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu yapıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın