Tek Araçlık Otoparka Sığan Mikro Apartman

TIKKU temelsiz ayakta durabilen ve sadece bir araçlık park alanına sığabilen bir mikro apartman.

Sadece 2,5 x 5 metrelik alana sığabilen apartman binası TIKKU,  Helsinki Tasarım Haftası 2017 için Helsinki’nin merkezine yerleştirildi. CLT (cross-laminated-timber) modüllerden oluşan konut ve herhangi bir arabanın girebileceği bir alanda yükselebiliyor.

Betonarmeden 5 kat daha hafif olan CLT’ten yapıldığı için herhangi bir temel gerektirmeden ayakta durabiliyor. Binayı dengelemek için altta bir kum kutusu bulunuyor.

Mekansal modüllerin işlevleri ve kombinasyonları sonsuz. Proje; oda, yeşil ev, ofis, mağaza, mutfak, sauna, atölye, otel odası gibi farklı mekanlar tanımlayabiliyor. Birçok TIKKU mantar gibi yan yana gelerek büyüyebiliyor ve daha büyük organizmalara dönüşebiliyor.

Projenin ortaklarından Anita Rikkonen TIKKU hakkında şunları söylüyor: “TIKKU bir gecede inşa edilebiliyor. Proje geleceğin kentsel planlaması için bir duruş sergiliyor. Şehirler yoğunlaştıkça, daha esnek yapısal ve mekansal çözümler bulma ihtiyacı doğuyor. TIKKU ise şehirlerin gelişimini ve farklı alanların birleştirilmesine ilişkin gelecek vizyonunu ortaya koyuyor. Farklı amaçları birleştiren yoğun bir kentsel yapı, çalışma saatleri dışında da kullanılabilir olduğunda, toplumu geliştirmeye yönelik yeni fırsatlar sunarak şehirlere hayat getirebilir. Bir mikro apartman binası da bize gelecek için bir örnek oluşturuyor “

Etiketler

Bir yanıt yazın