TBMM Ek Binasında Yeni Tasarım Konsepti Uygulandı

TBMM ek binasının inşaatı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın denetiminde devam ediyor.

 Ek bina, Kütüphane-Araştırma Merkezi, Arşiv Binası ve Genel Sekreterlik Hizmet birimlerini kapsayacak bir yapı kompleksi olarak tasarlandı.

TBMM Kütüphane-Araştırma Merkezi, Arşiv Binası ve Genel Sekreterlik Hizmet Binasına ait fikir projelerinin elde edilmesi için 2006 yılının Eylül ayında yapılan yarışmaya 38 adet proje katıldı. 26 Eylül 2006 tarihinde sonuçlanan yarışmada Mimar Cem AÇIKKOL tarafından hazırlanan proje birinciliği kazandı.

Ek Bina 92.071 m2 kapalı inşaat alanına sahip

TBMM yerleşkesi içerisinde batı bölgesinde, Dikmen caddesine paralel bir konumda bulunan yapı, parlamentonun değişen ve gelişen ihtiyaçlarına cevap vermek üzere planlandı. Milletvekilleri için çalışma ofisleri, komisyon toplantı salonları, çok amaçlı salon ve yemek salonları gibi ana mekânları barındıran binanın toplam inşaat alanı 92.071 m2.

4 bodrum katta toplam 600 araçlık otopark

4 adet bodrum kat, zemin ve 6 kattan oluşmak üzere toplam 11 katlı olarak inşa edilecek olan yapının, 2. 3. ve 4.Bodrum katları kapalı garaj olarak planlanmış. 1.Bodrum katta doktorluk ve yemekhaneler yer almaktadır. Zemin katta giriş holleri ve fuayeler bulunmaktadır. Diğer katlar ise; parlamenter çalışma ofisleri ve yardımcı personel odalarını barındırmaktadır.

Milletvekili odaları büyüyor

Milletvekili çalışma odaları brüt 42 m2 dir. Bu mekân içerisinde, sekreter, dört kişilik bekleme, danışman ve milletvekili çalışma alanları vardır. Bir başka deyişle, bu hacim içerisinde üç kişi sürekli olarak çalışacak, zaman zaman misafirlerle birlikte kişi sayısı yediye çıkacaktır. İçerisindeki wc-lavabo hariç, net 39 m2 olan bu mekânda, farklı eylemleri, birbirine engel olmadan planlamak, temel tasarım düşüncesini oluşturmaktadır.

Açık ofis milletvekili odası

Sekreter, bekleme, danışman ve milletvekillerin farklı olan çalışma düzenleri nedeni ile, birbirleri ile göz teması kuracak şekilde, hiyerarşik bir düzende, kendilerini özel mekanlarında hissedecek şekilde tasarlanmıştır. Bir anlamda günümüzde çok tercih edilen, açık ofis sistemi modelidir.

Konforlu çalışma ortamı

Odalarda çalışma ortamlarında olması gereken tüm konfor şartları teknik olarak sağlanmasına rağmen, doğal hava ve ışıktan taviz verilmeden, odada çalışan tüm insanlar ve misafirler doğal hava ve ışıktan yaralanabileceği bir ortamın oluşturulması hedeflenmiştir.

Meclise hastane konforu

Proje kapsamında 2850 m2 alana sahip modern bir sağlık birimi katı projelendirilmiş durumda. Bu birim ile milletvekilleri meclis bahçesinden çıkmadan konforlu sağlık hizmeti alabilecekler.

Ayrıca değişik büyüklüklerde 6 farklı ikram ve yemek salonlarını içinde barındıran proje ile milletvekilleri misafirlerini konforlu bir biçimde ağırlayabilecek.

Bodrum katlarında iki adet büyük arşiv bulunduran projede; 650 m2′lik ticari alanda yer almakta..

526 milletvekili odasını içinde barındıracak olan TBMM ek binasında; 16 adet komisyon başkanı odası, 9 adet komisyon toplantı salonu, 22 toplantı salonu ve bir genel kurul toplantı salonu bulunmakta.

2013 Temmuz’unda açılışı yapılması hedefleniyor

Mayıs 2011 tarihinde Haşemoğlu İnşaat taahhüdünde yapımına başlanan yapının Temmuz 2013 tarihinde bitirilerek 800 günde hizmete açılması hedefleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın