Tazmanya Derby’de Yüzen Sauna

Derby, 1870 - 1940'lardan beri gelişen bir maden kasabasıydı, daha sonra onlarca yıl neredeyse hayalet bir kasaba haline geldi, şimdi Tazmanya'nın birinci sınıf dağ bisikleti parkurlarına ev sahipliği yapıyor. Licht Architecture tarafından tasarlanan sauna, madencilik faaliyetleri sonucu oluşan ve daha çok Derby gölü olarak bilinen Brisei's Hole'da yüzüyor.

Proje, küçük bir yaya köprüsü ile kıyıya bağlanan; bir duba üzerinde yüzen iki kulübe benzeri kulübelerden oluşuyor. Bir kulübe soyunma odası, ikincisi ise sauna. Konsept, her ikisi de önceden belirlenmiş olan duba ve cam boyutunun sabit parametrelerinden etkilenmiş. Tasarım sürecinde çok sayıda form seçeneğini test edilerek iki kalkan duvarının ve zıt malzemelerin sadeliğine ve ışık-gölge oyununa geri dönmeye karar verilmiş.

Ayakkabılarını kıyıda bırakıp küçük bir köprüyü geçen konuklar, ahşap kaplı saunanın sıcağına girmeden önce bisikletlerini kaldırabiliyor ve üstlerini değiştirebiliyorlar. Derby’nin ilerleme ve çöküş içeren zıt geçmişinden ipuçları alarak (sonra neyse ki tekrar ilerleme) iki siyah beyaz üçgen kulübe, taş ocağı kayalıklarının ve yağmur ormanlarının dramatik fonunda sessizce oturuyor.

Arsanın kuzeyindeki devasa taş ocağı kayalıkları, sabah ortasına kadar saunaya gelen doğrudan güneş ışığını bloke ediyor ve yüksek güneş, su birikintileri arasında yolunu gözetlerken ve gölde hep var olan sisi aydınlatırken, dramatik zıtlık oluşturan uçurum yüzünün gölgesini ve ışığı yaratıyor.

Malzeme seçimi kulübelerin işlevini yansıtıyor. Koyu resesif yanmış karaçam, sauna için yalnızlık ve mahremiyet sunuyor. Buna karşılık, ışıkla dolu değişen bir kulübe, Ampelite kaplamaya karşı kullanıcıların ince silüetlerini yansıtıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın