Tayvan’da Portekiz Mimarisi

Alvaro Siza ve Portekizli meslektaşı Carlos Castenheria, Tayvan’daki özel bir mezarlık için bir anıt mezar tasarladılar.

Fotoğraflar: fernando guerra | FG+SG

Yeni Taipei’nin Jinshan bölgesinde yer alan mezar, yerleştiği tepeden Doğu Çin Denizi’ne bakıyor. Geniş komplekse dahil olan yeni yapı, zarif kolonların üzerine oturan, beton bir tabla ile örtülüyor.

Ziyaretçiler anıt mezara, mezarlığın engebeli arazisiyle uzlaşan yolu takip ederek ulaşıyorlar. Siza ve Castanheira, merkeze yerleşmiş beton tablanın altında mahrem bir mekan kurguluyorlar. Buraya yerleştirilmiş dört bank, ziyaretçilerin dinlenmesi ve derin düşünmesi için sakin bir ortam sağlıyor.

Carlos Castanheira projeyi “Mekan, alçak bir kubbenin oturduğu kolonlardan sarkan bir tavan ile şekilleniyor; hiyerarşi ve geleneği ortaya koyuyor.” sözleriyle tarif ediyor ve ekliyor:

“Brüt betonun ve taşın masif karakteri mekanı ve fonksiyonu yaratıyor ve bunları peyzaj ile sonsuzluğa açıyor.”

 

 

 

Etiketler

Bir cevap yazın