Tayvan’da Bir Yenileme Projesi: 58 No’lu Ev

Tayvan’da Bir Yenileme Projesi: 58 No’lu Ev

Yerel mimarlık ofisi FCHY architect lab tarafından Tayvan’ın Chiayi şehrinde tasarlanan "House No.58" eski bir dairenin yenileme projesi.

Yüksek yoğunluklu bir yerleşim bölgesinde, samimi ölçekli ve karmaşık bağlamlı bir sokağın birinci katında yer alan evin bulunduğu mahallede çok sayıda küçük dükkan, otopark ve çeşitli konut türleri bulunuyor.

Mahalle geçmişte konut ve ticari karma kullanımlı ev karışımları ile güçlü sosyal bağlantılara sahip olduğundan, geleneksel evlerinin tasarımında cadde boyunca konut yaşamının mahremiyeti göz ardı edilmiş. Projeye başladıktan sonra, modern yaşam tarzı ile sokak arasındaki muğlak ilişkiyi ve arayüz yeniden düşünülmüş.

Mekanın esnekliğini artırmak için orijinal iç bölme duvarları kaldırılarak, ön cephe değiştirilmiş ve havayı ve ışığı tekrar iç mekana getirmeye yardımcı olmak için arka bahçenin çatısı açılarak avluya çevrilmiş. Ardından, iç mekana bağlanan avlunun hemen yanı, yaşam alanı için daha büyük bir avlu yapmak için şeffaf cam ile çevrilmiş.

Temel tasarım konseptinin korunması için ofis, hava ve mekanın ışıkları açısından akışkanlığı artırmak için geleneksel duvarı el yapımı malzemelerle değiştirmeye çalışmış.

Ofisin ortakları, içi boş duvar tuğlasını olabildiğince ince yapmak için pek çok beton oranı denemişler ve sonunda 10 mm ince tuğla elde etmeyi başarmışlar. El yapımı tuğla duvar, sokak ve özel ev arasında belirsiz bir cephe olarak tasarlanmış.

Sokak ve evin sınırlı bir şekilde de olsa bir arada olması sağlanarak ev sahibinin oturduğu yerden bisikletleri ve yavaşça geçen komşuları görebilmesi hedeflenmiş. El yapımı tuğla duvar uygulaması ile cadde boyunca uzanan birinci katın sokakla iletişim içinde olmasına çaba gösterilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın