Taşkışla’daki Şeffaf Derslikler Projesini Tasarımcısı Anlatıyor

Geçtiğimiz hafta, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin web sitesinde görselleri yayınlanarak duyurulan Taşkışla koridorlarındaki yeni derslikler projesini, projenin tasarımcısı Araştırma Görevlisi Özgün Yücetürk açıklıyor.

İTÜ Taşkışla koridorlarında, artan kontenjanlar üzerine öğrenciler için yeni çalışma alanlarının oluşturulması hedeflenerek tasarlanan yeni derslikler projesine, projenin tasarımcısı Araştırma Görevlisi Özgün Yücetürk açıklama getirdi.

Bu yıl artan kontenjanlarla birlikte 400’den fazla öğrenciye kapılarını açacak olan İTÜ Mimarlık Fakültesi, yetersiz derslik sorununu, tarihi binanın koridorlarında inşa edilecek şeffaf dersliklerle çözmeyi hedefliyor. Giderek artan öğrenci nüfusunun Taşkışla binasının yeniden yapılandırılmasını zorunlu kıldığını belirten Yücetürk, Taşkışla’nın karakteristik özelliklerini gölgelemeden öğrencilerin eğitim-çalışma alanları ihtiyacını gidermek adına hazırladığı projesini şöyle anlatıyor:

Kabul gören proje, kamusal alan ile kesişen dış mekan vitrinlerinin içerisinde yer alan ürünleri en net şekilde gösteren özel bir cam ile tasarlanarak, tarihi Taşkışla yapısı içerisinde görünmez bir ek olmayı hedeflemiştir. Bunun yanı sıra, döşemelerin içinde yer alan dolguların temizlenmesi ve dersliğin konumlandığı zeminin bu temizlenen bölge üzerinde yükseltilerek hem Taşkışla yapısının döşeme ağırlığının deprem güvenliği açısından hafifletilmesi hem de uygulanan cam bölmenin alt profil detayının bu temizlenen bölge içerisine gizlenmesi önerilmiştir.

Uygulanan cam bölmenin dikey profilleri taşıyıcı örümcek ile kurgulanarak dersliğin mekansal kontürleri gizlenmiş ve Taşkışla’nın bütüncül mekan algısı korunmaya çalışılmıştır.

Aydınlatma tasarımına yönelik, Taşkışla’nın duvarlarında halihazırda bulunan küre şeklindeki aydınlatmaların dili benimsenmiş ve tavandan yine benzer biçimli aydınlatma elemanları kullanılmasının, tarihi mekanın sahip olduğu element sayısını olabildiğince aynı seviyede tutarak bütüncül mekan algısına destek olacağı düşünülmüştür.

Zeminde gizlenen cam profilin içine yerleştirilen ve derslik tarafında yer alan led aydınlatma sistemi, gece kullanımında dersliği dışarıdan daha şeffaf göstermeyi, içeride yer alan öğrenciler için de dışarıyı daha az hissettirmeyi amaçlamıştır.


Teknik ve mali sorunlar doğurabileceği düşünülerek üzerinde anlaşılamamış Yücetürk’ün diğer tasarımları.


Teknik ve mali sorunlar doğurabileceği düşünülerek üzerinde anlaşılamamış Yücetürk’ün diğer tasarımları.


Teknik ve mali sorunlar doğurabileceği düşünülerek üzerinde anlaşılamamış Yücetürk’ün diğer tasarımları.

Etiketler

Bir yanıt yazın