Taşınan Kent Kiruna’nın Yeni Belediye Binası Tamamlandı

İsveç'in kuzeyinde bulunan Kiruna, 1898 yılında bölgedeki devasa demir yatağının keşfedilmesiyle bir maden kasabası olarak anılmaya başladı.

1960’larda Kiruna’da, yüzeydeki demir madeninin azalması sebebiyle yeraltı mağarası madenciliğine geçildi. Madenin çıkarılması için derin oyuklar açılması toprağın kırılmasına, derin yarıklara ayrılmasına; binalarda ciddi yapısal dengesizlikler oluşturmaya başlayınca 2004 yılında, Kiruna madenini işleten LuossavaaraKiirunavaara AB (LKAB), şehri üç kilometre uzağa sabit bir alana yerleştirmek için uzun vadeli bir plan açıkladı.

Kiruna’nın tahribatına çözüm bulmak, kentin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla kentsel tasarım yarışması açıldı. Yarışmayı White Arkitekter kazandı. Hazırlanan masterplanda Kiruna’nın önümüzdeki 20 yılda birkaç kilometre doğuya taşınması öngörülüyordu.

Tüm bir şehri üç kilometre boyunca hareket ettirmek, yeni, sıra dışı bir şehir merkezi, toplumu teşvik eden ve yeni bir başlangıcı işaret eden bir buluşma noktası gerektiriyordu. Bu sebeple, Henning Larsen Architects tarafından tasarlanan yeni Kiruna Belediye Binası (Crystal) şimdi yeniden yerleşmiş şehir merkezinde ilk bina olarak halka açıldı.

Yeni belediye binasının amacı şehrin karakterini, kültürünü ve tarihini yansıtmak. Bölgedeki demir cevherinden ilham alan belediye binası, belediye personeli için ofisler içeren dairesel bir bina çeperi ile çevrelenmiş, parlak, kristal benzeri bir çekirdekten oluşuyor.

Crystal, aynı zamanda Kiruna’nın mimari mirasının bir devamı. Belediye binası, 1958 yılında Arthur von Schmalensee tarafından tasarlanan eski belediye binasında bulunan orijinal çan kulesini de içeriyor.

Yine Von Schmalensee tarafından tasarlanmış eski binanın ana girişinden alınan orijinal kapı kolları da yeni binaya dahil edilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın