Tasarımcılar Paul Mendieta ve Beren Kayalı Deprem Bölgeleri için Şişirilebilir Beton Su Depoları Üretiyor

Royal College of Art mezunları Paul Mendieta ve Beren Kayalı, tasarladıkları Deploy adlı su depolarını Türkiye'de depremden zarar gören bölgelere bağışladı.

Deploy, yerinde kurulup şişirilebilen ve 48 saat içerisinde kullanıma hazır hale gelen 256 kilogramlık bir yapı. Beklenen ömrü 20 yıl olan su deposu 14.000 litre suyu tutabiliyor.

Deploy’un kurucu ortağı Beren Kayalı, tasarımlarının dünyanın herhangi bir yerine taşınmak üzere standart bir palete sığabilen düz paketlenmiş, şişirilebilir, beton bir su depolama tankı olduğunu belirtiyor.

Kırsal toplulukların su ihtiyaçları konusunda yardımcı olabilecek proje; çiftçiler, altyapı projeleri ve afet yardımı olayları dahil olmak üzere kırsal alanlar için lojistik çözüm sunuyor. Şirketin “ilk hava dağıtımlı, kullanıma hazır su deposu” olarak tanımladığı depo, kumaş ve PVC astar arasına çimento tabakasından oluşan Beton Kanvas adlı patentli bir malzemeden yapılmış. Ödüllü malzeme daha önce afet yardım barınaklarını kaplamak için de kullanılmış.

2,5 metre yüksekliğindeki tankta ayrıca yapıyı desteklemek için birkaç fiberglas direk de bulunuyor.

Malzemenin bir forklift tarafından katlandığı ve su kıtlığı veya kalitesinin sorun olduğu yerlere gönderilmeye hazır ahşap paletler halinde paketlendiği su depoları Galler, Pontyclun köyünde üretiliyor.

Düz paketlenmiş depolar daha sonra bir helikopterden yere indiriliyor ve burada 2 kişi tarafından yerinde monte edilerek çalışmaya hazır hale getiriliyor.

Montaj aşamasında, su deposu için bir temel görevi gören beton bir levha yere seriliyor. Depo, bir hortum yardımıyla suyla doldurulmadan önce iyice ıslatılıyor ve elektronik hava pompasıyla dev bir balon gibi şişiriliyor.

Deponun ıslatıldıktan sonra, sertleşip sağlam bir yanmaz ve su geçirmez yapıya ulaşması için birkaç saat bekleniyor. 24 saat içinde tamamen kurulmuş olan yapı içme suyu ile doldurulmaya hazır hale geliyor.

Deploy geçtiğimiz günlerde 6 Şubat’taki depremlerin ardından Türkiye’deki mağdurlara 14 su deposu bağışlamış.

Evlerin ve binaların yıkılması, güvenli içme suyuna ve sanitasyona erişimin tehdit altında olduğu anlamına geliyor ve toplulukları suyla bulaşan bir dizi hastalığa karşı savunmasız bırakıyor.

Firma, Türkiye’deki yerel toplulukların, Deploy’dan ek destek gerektirmeden, günlük araçlarla su deposunun bakımını yapıp kolayca tamir edebilmesi için gerekli eğitimleri de veriyor.

Sökülebilir kapak ve zemin seviyesindeki çıkış vanası su deposunun temel özelliklerinden ikisi. Bunlarla birlikte, tam su deposunun boşaltılmasına ve havuz iç kısmına daha kolay erişime olanak tanıyarak, yüzme havuzununkine benzer temizleme yöntemlerine olanak tanınıyor.

Deponun beton kanvas tabakası, suyla dolduğunda şeklinin eski haline gelmesiyle, deliklerden kendi kendine onarılabiliyor.

Firmanın kurucuları Mendieta ve Kayalı, Deploy’u ilk olarak 2020’de Royal College of Art’ta (RCA) inovasyon tasarımı mühendisliği yüksek lisans tezlerinin bir parçası olarak geliştirmişler.

Kayalı, tanklarının plastik veya beton rakiplerine göre daha ekonomik ve sürdürülebilir bir alternatif olduğunu belirtiyor.

Eşleşen hacme sahip geleneksel bir beton su deposu, özel bir zaman çizelgesine sahip önemli bir inşaat ekibi gerektiriyor ve beton malzemenin katılaşması 21 ila 28 gün sürüyor. Eşleştirme kapasitesine sahip geleneksel bir plastik su deposu ise üç metrelik çapı nedeniyle büyük taşıma teknikleri gerektiriyor. Örneğin, üç plastik su deposu bir endüstriyel nakliye konteynerine sığabilirken, düz paketleme tekniği sayesinde bir konteynere 18 Deploy su deposu sığdırılabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın