Tasarımcı Yinka Ilori ve Lego İş Birliğinde Enstalasyon: “Launderette of Dreams”

Tasarımcı Yinka Ilori, Londra'da bir mekanı, bir çocuk oyun alanı olarak yeniden gözler önüne seren bir enstalasyon olan Launderette of Dreams'i yaratmak için Lego ile çalışmış.

“Launderette of Dreams”, Doğu Londra’daki Bethnal Green Road’daki bir mağazanın duvarlarına ve 10 çamaşır makinesine uygulanan Ilori’nin imzası olan cesur renkleri ve geometrik şekilleri içeriyor.

Enstalasyon hem yapısal malzeme hem de oyun nesneleri olarak kullanılan 200.000’den fazla Lego tuğlasını içeriyor. Seksek zeminler, dev bir Lego duvar resmi ve sabun yerine oyuncak dağıtan bir otomatın da bulunduğu alanda, çocuklar oyun oynamaya ve sosyalleşmeye davet ediliyor.

Ilori, enstalasyonun, çamaşırhanelerin topluluklarda oynayabileceği çok yönlü rolü vurgularken, çocukların yaratıcı iyimserliğinden yararlanarak günlük bir mağaza vitrinini dönüştürmesini istemiş. Projenin köklerinin, Londra’nın kuzeyindeki Essex Road’un yerel bir çamaşırhanesinde oynarken, yetişkinlerin zihni çamaşır yıkamakla meşgul olduğu için yaşadığı güçlü çocukluk anılarına dayandığını ifade ediyor.

“Başarmak istediğim şeyler hakkında hayal kurabildiğim yerdi. Topluluğu ve farklı kültürlerden ve geçmişlere sahip insanları bir araya getirmede önemli bir rol oynayan ve aynı zamanda çocuklara tanışma, oyun oynama ve fikir paylaşma fırsatı sağlayan sıradan alanları sıklıkla unutuyoruz. Çamaşırhaneleri, birçok topluluğun dokusu ve DNA’sı için çok önemlidir. Umarım ‘Launderette of Dreams’ hem yetişkinlere hem de çocuklara her yerde hayal kurabileceklerine ve yaratabileceklerine inanmaları için ilham verir.”
Yinka Ilori

Ilori, eski ilkokulundan çocukları tasarım sürecine davet etmiş. Böyle enstalasyonun kurulum süreci de bir oyun aracına dönüşmüş. Yerel bir çamaşırhaneyi ziyareti sırasında, alanı nasıl daha iyi hale getireceklerini ve topluluktaki insanları nasıl bir araya getireceklerini düşünmelerini sağlamış ve fikirleri, Launderette of Dreams’i şekillendimiş.

Alanın önemli bir özelliği, sürekli değişen aydınlatma sistemleri ve davullarda Lego kreasyonları içeren çamaşır makineleri. Bazı makineler kullanıcı etkileşimli ve bükülebilir formlarda üretilmiş. Diğer bir ana oyun alanı olan Lego duvar resmi, ziyaretçilerin Lego tuğlalarını kullanarak tasarımı inşa etmesine, sökmesine ve yeniden inşa etmesine olanak tanıyor.

Enstalasyon ayrıca, Lego Group’un, çocukları “yaratıcı problem çözme ustaları” olarak kutlayan Rebuild the World reklam kampanyasının bir parçası.

“Launderette of Dreams”, 28 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında 133-135 Bethnal Green Road, Londra’da açık olacak ve mekan, ücretsiz olarak gezilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın