Tarsus Belediyesi İşgem ile Kubat Paşa Medresesi Restorasyon Projelerin Tanıttı

Başkan Kocamaz, "Projeler Sayesinde İşsizliği Düşüreceğiz, Tarihimize Sahip Çıkacağız"

Tarsus Belediyesi tarafından Çukurova Kalkınma Ajansı’na (ÇKA) sunduğu 2 projenin kabul edilmesinden sonra projeleri tanıttı.

2010 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Programı’na 4 proje sunan Tarsus Belediyesi, ÇKA yasa gereği en fazla iki projeye Mali destek verebildikleri için “Tarsus İŞGEM (İş Geliştirme Merkezi) İyileştirme ve Geliştirme Projesi” ile “Tarsus Kubat Paşa Medresesi Restorasyon Projesi” Mali destek almaya hak kazandı.

İŞGEM’de ve Kubat Paşa Medresesi’nde yapılacak çalışmalar hakkında slayt bilgi sunan Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İŞGEM’le işsizliği önleyeceklerini, Kubat Paşa Medresesi’ni restorasyon yaparak tarihe sahip çıkacaklarını söyledi.

Türkiye’de ilk kez Tarsus’ta İŞGEM kurulduğunu ifade eden Başkan Kocamaz, daha sonra faaliyet geçen İŞGEM’lerin yerel yönetimlerin desteği olmadığı için ayakta kalamadığını söyledi.

Başkan Kocamaz, “Ülkemizde ilk İŞGEM 2003 yılında Tarsus’ta kurulmuştur. Tarsus İŞGEM’in başarılı uygulamaları diğer İŞGEM’lerin kurulmasına da önderlik etmiştir. Tarsus İŞGEM İyileştirme ve Geliştirme Projesi’nin genel amacı kentimizdeki işsizlik oranın sürdürülebilir şekilde düşürülmesini hedeflemektedir. Bu amaca ulaşmak için kentimizde bulunan İş Geliştirme Merkezi’nin hizmet alt yapısının güçlendirilmesi ve kapasitesinin arttırılması planlanmıştır. Proje toplam bütçesi 1.235.000,00 Lira olup projeye Çukurova Kalkınma Ajansı katkısı 741.000,00 Lira’dır. Proje 18 ay içerisinde tamamlanacak.Tarsus İŞGEM’de şu anda 84 işletme ile 960 kişiye (Ağustos 2011 verilerine göre) istihdam sağlanmaktadır. Projemiz ile İŞGEM içerisinde atıl durumda bulunan 3.193 metrekare alanda düzenlemeler yapılarak 15 adet yeni işyeri oluşturulacaktır. Bu işyerlerinin girişimciler tarafından kullanılmaya başlamasıyla 200 kişiye istihdam sağlaması beklenmektedir. Ayrıca mevcut altyapı hizmetlerinin güçlendirilmesi amacıyla ilave kanalizasyon sistemi, bozulmuş yolların onarılması, yeni yolların açılmasını, güvenlik amaçlı kamera sisteminin kurulması, çatıların yenilenmesi ve yangın tesisatının yenilenmesi gibi önemli çalışmalar da gerçekleştirilecektir. İŞGEM, Tarsus Fevzi Çakmak Mahallesi 1803 ada 22 nolu parselde 51.518 metrekare yüzölçümünde olup eski Karamehmetler Yağ Sanayi Fabrikası alanında kurulmuş. Bu alanın satılması gündeme geldiğinde Tarsus Belediyesi olarak bu tesisin başka şirket veya kişilerin eline geçmesi ile buradaki işyerlerinde sıkıntı yaşanması ve bu yapının bozulmasından duyduğu endişe sonucunda satın alınmasına karar vermiştir. Bu kararın alınmasında belediyemizin sosyal belediyecilik anlayışı ile yaklaştığı, ülkemizde ve bölgemizde işsizliğin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde bu işyerlerinin kapanması veya taşınması ile mağdur olacak işveren ve işçiler düşünülerek hareket edilmiştir” dedi.

Tarsus Belediyesi olarak tarihe verdikleri değer nedeniyle Tarihi Kentler Birliği tarafından 5 kez üst üste ödül kazandıklarını söyledi.

Başkan Kocamaz, “10 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Tarsus gerek tarihi gerekse de doğal zenginlikleri bakımından son derece güçlü turizm potansiyeline sahiptir. Tarsus’un başta inanç turizm olmak üzere yayla ve deniz turizmi açısından da birçok turizm yöresine kıyasla büyük avantajları bulunmaktadır. Tarsus Belediyesi olarak kentimizdeki tarihi ve kültürel değerlere önem veriyor ve korunması için gerekli gayreti gösteriyoruz.

Tarsus Belediyesi Tarihi Kentler Birliği’nin kurucu üyesidir. Belediyemiz tarihi ve kültürel mirasımızın korunması için gerçekleştirdiği projeler ile 5 yıl üst üste Tarihi Kentler Birliğinden ödül almıştır. 2004 yılında Senpol Kuyusu ve Çevresi Düzenleme Projesi, 2005 yılında Kırkkaşık Bedesteni Koruma ve Onarım çalışmaları, 2006 yılında Tarsus Tarihi Ticaret Merkezi Kentsel Tasarım Projesi, 2007 yılında Kubat Paşa Medresesi Rölove Projesi, 2008 yılında Makam-ı Daniyal Camisi Restorasyon projesi ile başarı ödülü kazanmıştır” şeklinde konuştu.

Başkan Kocamaz, Makam Cami’nin güney doğusunda yer alan tarihi Kubat Paşa Medresesi’nin de restore edilerek yaşayan bir ”Kent Müzesi” haline dönüştürüleceğini söyledi.

Kubat Paşa Medresesi’nin turizme kazandırılması için hazırladıkları ”Tarsus Kubat Paşa Medresesi Restorasyon Projesi”nin ÇKA tarafından desteklendiğini belirten Başkan Kocamaz, şunları kaydetti:

“Tarsus Kubat Paşa Medresesi Restorasyon Projesinin genel amacı kentimizdeki tarihi, kültürel yapıların korunmasını ve restorasyonunu yaparak turizm amaçlı kullanımını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda Kubat Paşa Medresesinin restorasyonu yapılarak “Kent Müzesi” olarak kullanıma kazandırılacaktır. Proje Toplam Bütçesi 900.000,00 Lira olup projeye Çukurova Kalkınma Ajansı katkısı 540.000,00 Lira’dır. Proje 12 ay içerisinde tamamlanacak. Ramazanoğlu Kubat Paşa tarafından 1557 yılında yapılan medrese, eski zamanlardan günümüze gelebilen tek eğitim ve öğretim binasıdır. Bina 1969-1970 yıllarında genel bir restorasyon yapılmış ve 1971 yılında Kültür Bakanlığı’nca Tarsus Müzesi olarak kullanılmaya başlanmış ve daha sonra 75.Yıl Kültür Merkezinin yapılması ile müze bu alana taşınmıştır. Uzun zamandır kullanılmayan yapıda yıpranmalar başladı. Belediyemiz tarafından hazırlanan Kubat Paşa Restorasyon projesi Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile onaylandı. Bina mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olup, belediyemiz ile Adana Vakıf Müdürlüğü arasında yapılan protokol ile belediyemize tahsis edilmiştir.

Tarsus Belediyesi ile Çukurova Kalkınma Ajansı arasında yapılan sözleşmeler ile projeler 5 Ağustos 2011 tarihinde resmen başladı. Projelerimizin kentimize hayırlı olmasını temini ederim” dedi.

Tanıtım toplantısına belde belediye başkanları, oda ve dernek temsilcileri, muhtarlar, belediye meclisi üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın