Tarlabaşı’ndaki yıkıma suç duyurusu

Üzerinde "korunması gerekli" şerhi bulunan Tarlabaşı'ndaki 210 binanın yıkımına başlandı. Suç duyurusunda bulunan Avukat Barış Kaşka ise, "Yapıları, korumakla görevli olanlar yıkıyor" dedi.

Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Kalkındırma Derneği’nin avukatı Barış Kaşka, 1. ve 2. derecede kültür varlığı olan ve tapusunda “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” şerhi bulunan 210 binanın yıkılmaya başlanması üzerine suç duyurusunda bulunuyor. Koruma görevini yerine getirmediği için Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu’ nda yer alan görevliler ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklayan Avukat Kaşka, şunları söyledi:

“Burası 1993 yılında, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kentsel SİT alanı ilan edildi. SİT alanlarına yapılacak her türlü müdahale ‘Koruma Amaçlı İmar Planları’ dâhilinde gerçekleştirilir ancak şu an tüm Türkiye’nin gözü önünde büyük paravanların ardında 1 ve 2. derecede kültür varlığı olan tarihi binalar yıkılıyor. Burada bir tek binanın dışında hepsinin yıkılacağı bizzat şirket yetkililerince de kabul ediliyor. Oysa tapusu belediyeye geçen bu kültür varlıklarını koruma görevi belediye başkanı ve koruma kurulu üyelerinindir.”

2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Tarlabaşı Bölgesi’nin “yenileme alanı” olarak da ilan edildiğini belirten Kaşka “Ne var ki idare yenileme alanı olarak ilan edilen bölgede adeta kentsel dönüşüm uyguluyor. 5366 sayılı yasanın uygulama alanı SİT alanı olarak tescil edilen bölgeler olarak gösterilmiştir. Yani yasa tamamen ‘SİT alanlarını’ hedefliyor” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın