Tarlabaşı Sokakları da Böyle Olur muydu?

Tasarımcı Idan Noyberg ve Gal Bulka tarafından tasarlanan fosforlu mandallar, kentsel dönüşüm mağduru Tarlabaşı sokaklarını anımsatıyor.

Güneş enerjisiyle parlayan rengarenk fosforlu çamaşır mandalları kent mekanında farklı bir dokunuş yapıyor. Tarlabaşı sokaklarındaki gibi camdan cama gerilmiş ipte sallanan çamaşırlara tutturulan bu mandallar yeni bir kent imgesi yaratıyor.

Bulundurduğu güneş panelleri ile gündüzleri şarj edilen, akşamları rengarenk ışıklarıyla sokakları aydınlayan sıradan bir çamaşır mandalının kentte yarattığı etki ise çok büyük.

Bu ilginç tasarım bize, yakın zaman önce bir kentsel dönüşüm projesiyle yok edilen Tarlabaşı sokaklarını hatırlattı. Kent mekanının çeşitliliğini korumak, mekanı ‘diğerlerinden arındırılacak’ bir alan olarak görmekten ziyade farklılığını öne çıkarmak belki de bu kadar kolaydı.

Hala tartışmalara konu olan Tarlabaşı’nın bu gibi küçük dokunuşlarla ele alınması, hatta proje özelinden uzaklaşılarak kentsel dokuya müdahele biçimlerinin yeniden tartışılması Türkiye’de mimarlık ve planlama disiplinlerinin geleceği için umut vaaden bir gelişme olurdu. 

Etiketler

Bir yanıt yazın