‘Tarihin Sıfır Noktası’nda, Mimarlık Haftası kutlaması

Mimarlar Odası Şanlıurfa il temsilciliği üyeleri , Dünya Mimarlık Haftası dolayısıyla, mimarlık tarihinin dünyadaki ilk anıtsal eserlerinden biri olarak nitelendirilen Göbeklitepe'yi ziyaret ederek, kazı başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt'e plaket verdi.

Mimarlar Odası İl Temsilcisi Abdülkadir Güllüoğlu ve beraberindeki üyeler, Örencik köyü yakınlarında, arkeolojik kazıların sürdürüldüğü Göbeklitepe’yi ziyaret etti. Burada kazı başkanı Prof. Dr. Schmidt’ten yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan üyeler, kazı alanını gezdi.

Abdülkadir Güllüoğlu, burada yaptığı açıklamada, milattan önce 10 bininci yıllarda Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan bölgede insanlık tarihinin en önemli değişiminin yaşandığını ifade etti.

Bu dönemde insanoğlunun avcı bir yaşam tarzından yerleşik hayata ve çiftçilik düzenine geçmek üzere olduğuna değinen Güllüoğlu, binlerce yıl öncesinin avcı toplayıcılarının bu geçiş döneminde sanıldığı gibi mütevazı ve basit bir yaşam tarzıyla yetinmediğini dile getirdi.

Söz konusu dönemde yaşayanların tahmin edilenin aksine görkemli bir evrede yaşadığını Göbeklitepe’de yapılan kazılar sonucunda elde edilen bulgularla görülebildiğini aktaran Güllüoğlu, ”Bu kazılarda ortaya çıkarılan tapınak kalıntılarındaki anıtsal dikili taşlar, bunların üzerinde yer alan dünyanın en eski plastik sanat eserleri olarak tanımlanan hayvan kabartmaları, hayvan ve insan heykelleri mimarlık tarihinin ve plastik sanatlar tarihinin Urfa’da yaşandığını ortaya koyuyor” dedi.

Şanlıurfa ve Göbeklitepe’nin tanıtımı
Güllüoğlu, 1995 yılından bu yana Göbeklitepe’de yapılan kazılar sonucu buluntuları gün yüzüne çıkaran Prof. Dr. Klaus Schmidt ve kazı ekibine teşekkür etti.

Prof. Dr. Schmidt’in bu kalıntıları ortaya çıkarmakla kalmadığını dört dilde yayımlanan kitaplarla dünyanın en ünlü dergilerinde yazdığı makalelerle Göbeklitepe ve Şanlıurfa’yı dünyaya tanıttığını ifade eden Güllüoğlu, şöyle devam etti:

”Mimarlık tarihinin dünyadaki ilk anıtsal eserlerinden biri Göbeklitepe’dir. Bu başarılı çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Klaus Schmidt’i ve ekibini kutluyoruz. 2011 yılı Mimarlık Haftası anısına kazı başkanı Prof. Dr. Schmidt ve ikinci başkan Harran Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu’na odamız adına birer teşekkür plaketi vermeyi uygun bulduk.”

Kazı Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt de Göbeklitepe kazılarını gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirip, katkılarından dolayı Mimarlar Odası Şanlıurfa temsilciliğinin yetkililerine teşekkür etti.

Göbeklitepe
Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa’nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.

İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe’deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.

Kazı çalışmalarında şimdiye kadar neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü ”T” biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu.

Dünyanın en eski ”tapınak merkezi” olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın