Tarihi Zonguldak Kız Meslek Lisesi Kültür Varlığı Olarak Tescillendi

Zonguldak’ta 400 yataklı Atatürk Devlet Hastanesi’nin inşaatı devam ederken projede hasta ve hasta yakınları için bir otopark alanının olmadığının anlaşılması üzerine, yıkılıp yerine otopark yapılmak istenen tarihi Zonguldak Kız Meslek Lisesi kurtuldu.

Cumhuriyet’teki habere göre, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, lisenin Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurumu kararınca “kültür varlığı” olarak tescillendiğini açıkladı.

AKP Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, “Hastane inşaatı yanındaki Zonguldak Kız Meslek Lisesi oradan kaldırılıp otopark yapılsın” önerisinde bulunmuş ve tepki çekmişti. Konuyu TBMM’ye taşıyan Yavuzyılmaz, okulun yıkılmaması için Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’la görüşmüş, Bakan Selçuk da okulun yıkılmayacağını söylemişti.

860 öğrencinin eğitim gördüğü okul için, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne tescil başvurusu yapıldı. Kurul önceki gün başvuruyu görüştü. Toplantı sonucu hakkında gazetemize bilgi veren Yavuzyılmaz, lisenin ‘kültür varlığı’ olarak tescillendiğini belirterek “Cumhuriyet kadınının, gücünün, emeğinin, çalışkanlığının ve toplum hayatında söz sahibi olmasının sembolü olmuş bir yapı, daha önemlisi inşa açıdan sapasağlam bir okul yıkılmak istenmiştir.

Kız Meslek Lisesi kentin kimliğini bize yansıtan en önemli tarihi yapılardan. 1964’te, Cumhuriyet döneminin ilk kadın mimarlarından Yaprak Hanım tarafından ‘yay’ şeklinde tasarlanmış mimarisi ile binlerce kıymetli öğrenciyi yetiştirmiştir” dedi.

Kaynak

Etiketler

Bir yanıt yazın