Tarihi Zaviye, Müzeye Dönüştürülecek

Geyve ilçesinde Fatih Sultan Mehmet döneminde 1452 yılında inşa edilen Elvan Bey Zaviyesi, restorasyonun ardından etnografya müzesine dönüştürülecek.

Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onaylı proje doğrultusunda zaviye, restore edilmesi ve sosyal-kültürel faaliyetlerde kullanılması amacıyla Geyve Belediyesine kiralandı.

Kira sözleşmesi Belediye Başkanı Murat Kaya ve Vakıflar Genel Müdürlüğü Bursa Bölge Müdürlüğü Yatırımlar ve Emlak Şubesi Müdürü Fethi Koç arasında imzalandı.

Belediye Başkanı Murat Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sakarya’nın ve ilçenin tarihi mirasına hak ettiği önemin verilmesi için harcanan çabanın sonuna geldiklerini söyledi.

Kaya, cumhuriyetin ilk yıllarında malzeme deposu olarak kullanılan ve yakın zamanda da halk kütüphanesi olarak hizmet veren zaviyeyi tarihsel konumuna döndürmek için gerekli tüm projelerin tamamlanma noktasında olduğunu anlattı.

Sinan Bey tarafından 1452 yılında yaptırılan zaviyenin giriş kapısının önündeki 3 kemerli revak, 1476 yılında inşa edildi. Bostancıbaşı Mustafa Ağa tarafından 1696 yılında onarılan zaviye, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1968 yılında restore edildi.

Yeniden restore edilecek olan zaviye, etnografya müzesine dönüştürülecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın