‘Tarihi Yarımada’da yayalar unutuldu’

Siluet tartışmaları, Metro Geçiş Köprüsü, Yenikapı önüne yapılmak istenen dolgu ve kentsel yenileme yıkımları nedeniyle sürekli gündemde olan Tarihi Yarımada'nın trafiği de alarm verdi.

EMBARQ Türkiye -Sürdürülebilir Ulaşım Derneği tarafından hazırlanan rapora göre, Tarihi Yarımada’da yayalar ikinci plana atılıyor ve bölgede araç trafiğine odaklı bir ulaşım geliştiriliyor. EMBARQ Türkiye–Sürdürülebilir Ulaşım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Canan Ediboğlu, “Ne yazık ki bu bölge, yoğun araç trafiğinin altında eziliyor. Kentsel yaşam kalitesi düşüyor ve özellikle yayaların hayatı zorlaşıyor. Bölgenin en büyük şansı, hem büyükşehir hem de Fatih Belediyesi gibi bu sorunları gören ve çözüm geliştiren yerel yönetimlere sahip olmasıdır. Bu konuda uzman olan Gehl Architects ile denenmiş ve kanıtlanmış metodolojiler kullanarak bir rapor hazırladık. Bu çalışma İstanbul ‘un geleceği için bütün paydaşlarla bir ortak akıl ve uyum yaratmak yolunda önemli bir adım oluşturuyor” dedi.

‘İstanbul’un Ortak Yaşam Alanları ve Toplumsal Yaşamı–Herkes İçin Erişilebilir Bir Kent’ raporunun ilk bölümünde Danimarkalı Gehl Architects ekibi tarafından yapılan ayrıntılı analizin ikinci bölümünde sürdürülebilir ulaşım ve kent yaşamının zenginleştirilmesine yönelik çözüm önerileri ve Avrupa ve dünyanın önde gelen kentlerindeki uygulamalardan örnekler bulunuyor. Raporda, anıtları görünür kılma, tarihi hanlardan yararlanma, toplu taşımayı, yürümeyi ve bisiklet kullanımını teşvik etme, yeşil alanlar yaratma ve açık alanlardan daha fazla yararlanma konularında öneriler yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın