Tarihi Taş Kalıntılar İle Bütünleşmiş Bir Yazlık Ev: El Priorato

İspanyol ofis Atienza Maure Arquitectos tarafından İspanya’nın Burgos kentinde bir yazlık ev olarak tasarlanan El Priorato, 16. yüzyıldan kalma din adamlarının evinin taş duvarları restore edilerek ve yeni beyaz beton eklemeler yapılarak hayata geçirilmiş.

Proje ile yakın zamanda yanarak sadece taş kemerleri ve duvarları bozulmadan kalan orijinal bina hem restore edilmiş hem de genişletilmiş.

Atienza Maure Arquitectos sekiz yatak odalı bu yazlık ev çağdaş ancak binanın mirasına duyarlı basit bir malzeme ve form paleti kullanarak tasarlamış.

Atienza Maure Arquitectos’un kurucu ortağı Alonso Atienza projenin tasarım aşamasını “Maalesef kimse yapı çökmeden önce iç mekanların fotoğraflarına sahip değil, bu yüzden bilgileri neredeyse bir arkeolojik alanda olduğu gibi toplamak zorunda kaldık. Eski ve yeni arasındaki ikilik, malzemelerin ve mekanların kullanımında ince bir farklılaşma ile çözüldü” şeklinde özetlemiş.

Binanın dik eğimli alanı nedeniyle, zemin kat eskiden depolama için kullanılan daha koyu bir bodrum katıymış, bunu çözmek için ofis mümkün olduğunca fazla doğal ışık getirme yaklaşımını benimsemiş.

Mevcut duvarlara kültürel mirasın bir parçası olduğu için dokunulmamış bunun yerine yeni ahşap çatıda, binanın üç katının ışık almasını sağlamak üzere beş çatı penceresi oluşturulmuş.

Hem orijinal taş tonozların hem de yeni beton tonozların altında bulunan zemin katta bir yaşam alanı, bir mutfak ve bir şömine ile birlikte güneyde bahçeye bağlanan bir küçük açıklık oluşturulmuş.

Zemin katın üzerindeki tavan, yıkık yapının kalıntılarında bulunan tuğla tavan bölümlerine göre seçilen tonozlu betondan yapılmış.

Birinci katta ise yedi yatak odası düzenlenmiş, binanın doğu ucundaki odalar ise köşelerinde ışık kuyuları ile kesilmiş. Bu ışık kuyularının bazılarında cam zemin bulunurken, diğerleri daha fazla mahremiyet için ahşap panjurlarla kapatılabilen zemin kata bakan balkonlara sahip olacak şekilde planlanmış.

Spiral bir metal merdiven ile çıkılan ikinci katta başka bir oturma, yemek ve mutfak alanı ile birlikte uyumlu taş kullanılarak restore edilmiş orijinal sütunların korunmuş bölümleriyle çerçevelenen, geniş bir manzaraya açılan bir dış teras tasarlanmış.

Orijinal beyaz taş duvarın karşısında bulunan yeni beyaz boyalı duvarlarda minimal aydınlatma armatürlerine, metal örgü korkuluklara ve yapıya zarif bir çağdaş kontrast getiren ahşap mutfak ünitelerine yer verilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın