Tarihi Suudi Arabistan Ticaret Yolunun Kalbinde Bir Sanat Sergisi

Suudi küratörler Raneem Farsi ve Aya Alireza tarafından, sanat yönetmeni Neville Wakefield ile ortaklaşa düzenlenen halka açık sergi, Suudi Arabistan'da türünün ilk örneği. Sergi 7 Mart 2020'ye kadar görülebilir.

14 sanatçı tarafından tasarlanan interaktif yerleştirmelerin yer aldığı yerel sanat sergisi Desert X; çevre koşulları, tarihi bağlam ve çevresindeki eski toplulukları göstermek için birçok fikri bir araya getiriyor.

Büyük ölçekli sergi yerleştirmeleri, tarih boyunca önemli olan vahaların belirli tabiat koşullarına karşılık veriyor. AlUla’nın yüksek kayalıklarla çevrili kum vadileri, binlerce yıl boyunca Asya, Afrika ve Avrupa’yı birbirine bağlayan çapraz bir kültürel yol olarak tütsü ticareti için hizmet vermiş. Doğa ve insan eserlerini içeren peyzaj, bu kültürel rotayı kuran uygarlıklar ve çevre arasındaki uzun ve ortak yaşam ilişkisini ifade ediyor.

Sanatçılar, kıtalar arası alışveriş ve diyaloğu büyütmek için oluşturulan bu serginin merkezinde yer alıyor. Sergideki arkaplan, konsept ve temaların çeşitliliği, coğrafi sınırların ötesinde kültürel değişim yaratmada sanatın gücünü onaylıyor. Uluslararası ve yerel sanatçıların yanı sıra Desert X AlUla, Suudi Arabistan’ın dinamik sanatsal topluluğuna ses vererek ülkede çağdaş sanat için yeni izleyiciler yetiştiriyor. Sergilenmekte olan çalışmaların birçoğu, bölgeyi şekillendiren tarihin çoklu katmanlarıyla canlanıyor ve bunun gibi sergiler sayesinde sanat aracılığıyla daha kapsamlı bir geleceğe doğru çalışıyoruz.

Kraliyet Komisyonu (RCU), gelecekteki iş birlikleri ile Suudi Arabistan ve çevresindeki sanatçılar arasındaki ulusal mirasın ve kültürler arası diyaloğun korunmasına devam edeceğini belirtiyor.

Rashed Alshashai — “A Concise Passage”, geniş bir peyzaj ile günümüz sınırlarını belirleyen ekonomik sistemler arasında bir köprü oluşturarak, mal ve ticaretin geçmişten modern zamanlara geçişini yansıtıyor.

Lita Albuquerque — “Star map NAJMA”, mavi bir hayali karakter olan, 25. Yüzyıldan kalma kadın astronot Elyseria’yı, astronominin doğduğu yere bir övgü olarak tasvir ediyor.

Manal Aldowayan — “Now You See Me, Now You Don’t”, çölün geçici su birikintilerini tasvir ediyor. Su birikintileri çok miktarda bilgi ve fikir önerebilir ve taşıyabilir, ancak herhangi bir anda kaybolabilir. Yer seviyesinde kurulmuş halleri ile su birikintisi görünümü uyandıran trampolinler, ziyaretçi deneyimine açık.

Zahrah Alghamdi — “Glimpses of the Past”, Alula arazisi boyunca 80 metreye yayılmış farklı boyutlarda yaklaşık altı bin teneke konteynerden oluşuyor. Kurulum Alula’nın tarımsal servetinin bir örneği; palmiye ağaçları ve su kaynakları bölgenin nesiller boyu ticaretini hızlandırmış.

Mohammed Ahmed İbrahim – “Falling Stones Garden”, çöl ekosisteminin kırılganlığını, farklı boyutlarda ve canlı renklerde boyanmış kaya biçiminde 320 adet şekil ile tasvir ediyor.

Wael Shawky — “Dictums: Manqia II”, bir zamanlar gelişen tarihi kenti, sarp kayalıklara yansıtılan video aracılığıyla mimari hafıza yeri olarak hatırlıyor.

Rayyane Tabet — “Steel Rings”, Arap yarımadasını ikiye bölen Trans Arabistan petrol boru hattına atıfta bulunuyor.

Nasser Alsalem — “Amma Qabel”; zaman fikrini, tüm kültürleri ve medeniyetleri birbirine bağlayan bir kurulum. Kurulumun basit hareketi, “öncekiler” anlamında “Amma Qabl” yazan kaligrafik harflerle şekillendirilmiş bir geçiş yolunu taklit ediyor.

Superflex — “One Two Three Swing!”, insanları ortak çaba ile birleştiren bir kolektif eylem çağrısı.

Muhannad Shono – “The Lost Path”; gençliği, değişen kum taneleri altında yarı batık, hareketsiz kalan çürümüş bir boru hattı aracılığıyla Suudi Arabistan’daki yeni meta olarak kabul ediyor.

Gisela Colon — “The Future is Now”, ileri teknoloji ürünü ve fütüristik bir kurulum iken, aynı zamanda totemler gibi çok eski kültürel eserlerin gizemini de anımsatıyor. Eser, eski ve yeninin bir araya gelmesiyle belirtilen bir andan bahsediyor.

Nadim Karam — “On Parade”, yağmurdan sonra çorak topraktan çıkan çöl çiçeği gibi Arap çölünün çeşitli hayvan ve bitki türlerine atıfta bulunuyor.

Sherin Guirguis — “Kholkhal Aliaa”, günümüz fikirlerini şekillendirmede kültürel hafızanın rolüne odaklanıyor. Bir kaya yarığı arasında sıkışmış bir bedevi halhal enstalasyonu, kadının güç sembolü ve aynı zamanda eski Alula şehrine atıfta bulunan yolculuklar için bir metafor.

Etiketler

Bir yanıt yazın