Tarihi Surlara Beton Sıvadılar!

Antalya’nın tarihi semti Kaleiçi’nde binlerce yıldan bu yana ayakta kalan surların içindeki galerilerin betonla sıvandığı ortaya çıktı.

Kaleiçi’nde, yüzyıllar öncesine ait surlardan bugün ayakta kalabilen ve Orta Burç olarak bilinen surların içindeki galerilerin beton sıvayla donatılarak, sıradan beton bir yapıya dönüştürüldü.

Üzerinde seyir terasları da bulunan ve tatilcilerle turistlerin en çok ilgi gösterdiği tarihi değerlerden burçların içindeki galerinin tamamen betonla kaplanması, şaşkınlıkla karşılandı.

‘BETON SIVAYI KİM YAPTI?’ SORUSU CEVAPSIZ

Yıllarca Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki vakıf tarafından işletilen Türk Evleri ve burçlar, daha sonra özel bir şirket tarafından kafe, restoran ve pansiyon şeklinde hizmet vermeye başladı. Surların beton sıva yapılmasına ilişkin konuşan işletme yetkilileri, galeri içine yapılan betonla ilgileri olmadığını öne sürdü. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün kontrolündeki surlarla ilgili inceleme yapılması istendi.

SURLARDAN ÇOK AZI AYAKTA

Büyük bölümü yıkılmış ve yok olmuş at nalı şeklinde içten ve dıştan surlarla çevrili Kaleiçi’nde Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerinin ortak eserlerinden olan surlardan bugün çok az bir kısmı ayakta. Suna-İnanç Kıraç Kaleiçi Müzesi Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü eserlerinden ‘Antalya Kenti Kalesinin Tarihi Burçlar, Kapılar, Sur Duvarları’ adlı eserde de B63 koduyla belirtilen Orta Burç’un içinde yat limanını tam karşıdan gören bir teras bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın