Tarihi Sirkeci Garı’nın Müze Olması İçin Düğmeye Basıldı, CHP Uyardı: Proje Üçüncü Kişilere Devredilebilir

Tarihi Sirkeci garının müze olması için düğmeye basıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) arasında hazırlanan ortak hizmet protokolü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’a resmen karar yetkisi verildi.

Ancak Belediye Meclisi’nde yapılan oylamada karara CHP’lilerin ret oyu vererek, projenin “üçüncü kişilere devredilmesi” konusunda uyarıda bulundu. TCDD ile İBB arasında yapılacak protokolün ardından, tarihi garının kent müzesi olarak kullanılması bekleniyor.

Sirkeci’den Yenikapı’ya Uzanan Alan Park

Halkalı banliyö trenleri seferlerinin Marmaray nedeniyle sonlandırılmasından bu yana kapalı kalan, Marmaray açıldıktan sonra tekrar faaliyete geçen Sirkeci Garı’na bağlı binaların İstanbul Kent Müzesi, İstanbul Demiryolu Müzesi olarak dizayn edilmesi tasarlanıyor.

Protokole göre, Sirkeci Garı içinde bulunan binaların müze olarak kullanabilmesi amacıyla yapılacak proje çalışmaları, plan tadilatı, binalara ilişkin onarım, yenileme, restorasyon İBB tarafından yönetilicek. İstanbul Demiryolu Müzesi olarak kullanılacak kısım ise TCDD’ye teslim edilecek. Hazırlanan projeler TCDD’nin onayına sunulacak, TCDD’nin onaylamadığı hususlar projelerde revize edilecek.

TCDD ile İBB arasında imzalanacak protokolün ardından, Tarihi yarımadada, Sirkeci-Yedikule arası demir yolu hattının bulunduğu alan doğa ve sanat parkı olarak tasarlanacak. 8,5 kilometre uzunluğunda oluşturulacak doğa ve sanat parkı içerisinde İBB tarafından raylı toplu taşıma hattı yapılacak.

CHP: Üçüncü Kişilere Devredilebilir

İBB Meclisinde oylanan protokolle ilgili söz alan CHP Meclis üyesi Hüseyin Sağ ise Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının İBB’ye devrine karşı çıkarak konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Garın TCDD tarafından kullanılması gerekirken İBB’ye devredildiğine dikkat çeken Sağ, AKP’yi parkı kendi yandaşlarına vermeye çalışmakla suçladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın