Tarihi Milas Evleri Kurtarılmayı Bekliyor

Tarihi Milas Evleri, kurtarılmayı bekliyor Muğlanın Milas İlçesinde sahipleri tarafından kaderine terkedilen tarihi evler ayakta kalma mücadelesi veriyor.

19’uncu yüzyılda ve 20’inci yüzyılın başlarında inşa edilmiş bu yapıların birçoğunun yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalması Muğla’nın Milas İlçesi’nde sahipleri tarafından kaderine terkedilen tarihi evler ayakta kalma mücadelesi veriyor. 19 Yüzyıl da ve 20’nci Yüzyıl ın başlarında inşa edilmiş bu yapıların birçoğunun yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalması gorenlen uzuyor Mılas’ta tarihi değerierı tescıllenmış ev camı türbe han ve hamamlardan oluşan 181 yapı bulunuyor. Yapıların yaklaşık 120 sı şehir merkezinde yer alan evler konaklar oluşturuyor Milas’ın dar sokaklarındaki hemen hemen hepsi iki katlı cumbalı ahşap yapı olan bu evler özgün baca yapılarıyla on plana çıkıyor. Bu yapıların birçoğu günümüzde sahipleri tarafından kullanılmadığı ve terkedildiği için yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Konaklarını ve evlerini yeniden kullanabilmek için tadilat yapmak isteyen mal sahipleri uzun suren prosedürler ile onarım giderlerinin yüksekli ğınden şikayet ederken birçok ev de birden fazla varisi bulunduğu ve gerekli anlaşmaların sağlanamadığı için kaderine terkedilmiş durumda.

PROSEDÜR GÖZ KORKTUYOR

Tescilli bir evin restorasyonu için öncelikle rolevesının ve buna uygun restorasyon projesinin hazırlanması gerekiyor. Bunların toplam maliyeti neredeyse 30 bin lirayı buluyor. Daha sonra Anıtlar Kurulu’ndan restorasyon için onay alınması gerekiyor. Anıtlar Kurulu’nun konuyu gündeme alıp goruşup karar vermesi için de raportörlerin birkaç kez gelip gitmesi ve raporlarını hazırlamaları gerekiyor. Tüm bu işlemler ve ardından Anıtlar Kurulu’nun restorasyon için onay vermesi için çok uzun bir zamana ihtiyaç oluyor. Böylesine uğraştırın bir süreç de ev sahiplerini daha işe başlamadan korkutup caydırıyor. Tescilli yapıların yeniden ayağa kaldırılması amacıyla Kültur ve Turizm Bakanlığı Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarıma Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik kapsamında hibe yardımları yapıyor. Fakat evini onarmak isteyen vatandaşlar bu karşılıksız hibe yardımlarını yetersiz buluyor. Turizmin giderek kıyılardan iç bölgelere çekilerek kültür tunzmının amaçlandığı bir süreçte dünyaca unlu Bodrum’un komşusu olan Milas’ın tarihi evlerinin restore edilerek turizme kazandırılmasını isteyen Milaslılar bizler tarihi evlerimiz var diye adeta cezalandırılıyoruz ya onarım işlemleri kolaylaştırıIsın yada evlerimiz kamulaştırılsın Bakanlığın vereceği hibe destekler gelene kadar zaten evlerimiz harap olup gidiyor. Para gelse de onarım için çok yetersiz kalıyor dedi.

‘SİVİL MİMARLIK ÖRNEKLERİ GELECEK KUŞAKLARINDIR’

Milas’ta 7 yıldır Maylasa Mimarlık Muh Proje Inş Ltd Ştı olarak tescilli binaların yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Yüksek Mimar Atılla Düz eski konak ve evlerin sahiplerinin restorasyonlar için ilgisiz olduklarını ileri surdu. Mılas’ta bulunan tescilli yapıların sahiplerinin yaşam alanları olan evlerinden çok apartman dairelerini sevdiklerini öne suren Duz ‘Binamızı Kültür ve Turizm Bakanlığı yapsın. Biz de para yok diyenler bir sure sonra evlerinin içine izinsiz uygulamalar yapabiliyorlar. Bu yapıların tapuları mülk sahiplerinde olsa da yaşayan tarih ve sivil mimarlık örnekleri gelecek kuşaklarındır Doğmamış çocukların geleceğini bencilce kullanmak insanoğlunun manevi duyguları ile bağdaşmaz” dedi.

24 BİNANIN RESTORASYON PROJELERİ TAMAM

Milas’ın medeniyetlere beşiklik yapmış tarihi kültürü örf ve ananeleri ile görülmeye değer bir cennet olduğunu belirten Duz ‘Eğer Milas’a sahip çıkmazsak gelecek kuşakları torunlarımızı anlatacağımız hikayemiz olmaz. Restorasyon başlı başına kanser hastalığına benzer. Restorasyonu severseniz kanser hastalığını yenersınız. Şayet sevmezseniz tarihin içinde yok olursunuz ve tarih sizi asla affetmez. Şu ana kadar Mılasta rölove, restorasyon, restıtusyon pro|e hibesi alan ve projeleri tamamlanan 24 binamız bulunuyor. Bunların 111 tarafımızdan Kültür Bakanlığı Müzeler ve Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğü’nün karşılıksız hibelerinden faydalanılarak yapıldı. Bakanlıktan çıkan hibe miktarının üzerine mülk sahipleri de bütçe ilave ederek hak edilen hibe kullanılıyor diye konuştu. Basit onarım için vatandaşların ilgili Belediyelerin Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) birimi aracılığı ile Kültür Varlıkları Kurullarına başvurması gerektiğini de belirten Duz, kısa surede bu tur onarımlar için izin çıkıyor dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın