Tarihi Makedonya Kulesi’nin Müzeye Dönüştürülmesine Yönelik Çalışmalar Sürüyor

Roma İmparatorluğu döneminde kentin korunması için yapılan kalenin dört büyük kulesinden biri olan Makedonya Kulesi'nin müze haline getirilmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

Edirne Valiliği İl Özel İdaresi ekipleri, Çavuşbey Mahallesi Mumcular Sokaktaki kulenin yanında bulunan elektrik trafosuna ait binayı kepçeyle yıktı. Edirne Valisi Hasan Duruer, yıkım alanında incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, kulenin yanındaki trafoya ait binayı görüntü kirliliğine neden olduğu için yıktıklarını söyledi.

Çalışmanın Edirne Belediyesi ve TREDAŞ ile müşterek yürütüldüğünü ifade eden Edirne Valisi Hasan Duruer, şöyle konuştu: “Önemli olan tarihi bir şehre sahip çıkılmasıdır. Bu şehirde kirlilik meydana getiren, daha sonra yapılan fakat şehrin güzelliğini bozan yapıları, tabelaları ve buna benzer öğeleri kaldırmak düşüncesiyle müşterek bir çalışma yapıyoruz. Belediye başkanımıza ve TREDAŞ müdürümüze ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah Makedonya Kulesi’yle ilgili yapacağımız güzel çalışmalar olacak. Bunu da kamuoyuyla paylaşacağız. Burasının arkeoloji müzesi olarak, hem açık müze hem de küçük objelerin sergilendiği bir müze olması için çalışma yapıyoruz.”

Bir gazetecinin, “Binanın yıkılması konusundaki süreci anlatır mısınız” sorusuna Edirne Valisi Hasan Duruer, “Maalesef 1991 yılında kurul tarafından karar alınmasına rağmen, şu ana kadar yıkılamamış. Çok geç bir süre. Zamanında keşke yapılmasaydı ve zamanında da yıkılabilseydi, şehre sahip çakılabilseydi” yanıtını verdi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Nurçin Çelik de yıkım çalışmalarını inceledi. MAKEDONYA KULESİ Roma İmparatorluğu döneminde kentin korunması için yapılan kalenin dört büyük kulesinden biri olan Makedonya Kulesi, çalışmalar tamamlandığında arkeoloji müzesi olarak hizmet verecek. Geçirdiği deprem ve yangının ardından kentin siluetini bozduğu gerekçesiyle 1953’te belli katları dinamitle patlatıldığı iddia edilen, şimdilerde ise kentin ortasında binalar arasında kalan Makedonya Kulesi, müze olarak tarihe ışık tutacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın