Tarihi Mağaralar Kaderine Terk Edildi!

Antep’in Çıksorut Mahallesi’nde bulunan tarihi mağaralar bakımsızlıktan yok oluyor.

Daha önce kente canlı hayvan ticareti için ahır olarak kullanılan mağaralar, 1970’te mülk sahiplerine verilmişti. Kentin gelişmesiyle birlikte etrafına TOKİ tarafından konut yapılan mağaralar, o günden bugüne temizlenmiyor.

Mahallelilerden Semra Çelik, çok uzun zamandır mağaraların kirli bir şekilde kullanıldığını ifade ederek, belediyenin konuya bu kadar duyarsız kaldığını söyledi. Mağaranın içindeki tarihi motiflerin de yıprandığını dile getiren Çelik, “Mağara yıllardır temizlenmiyor. Biz bunun bu şekilde durmasını kabul etmiyoruz. Belediyenin hemen bu konuda harekete geçmesi, hem şehir açısından hem de bizler açısından iyi olur. Bu tür kültürel değerlerin topluma kazandırılması kentin tarihine karşı bir sorumluluktur” dedi.

‘YILLARDIR BAKIM YAPILMIYOR’

Ahmet İlbaş da, “Biz yıllardan beri buradayız. Çok önceleri burası hayvan pazarı olarak kullanılırdı. Pek temizlenmezdi ama şehrin gelişmesiyle birlikte burada artık hayvan satışına izin vermediler ama o günden bu güne de herhangi bir bakım yapılmadı. Bu tarihi miras yıpranmayla baş başa bırakıldı. Bu tarihi mirasa bu şekilde davranmak diğer kültürlere de saygısızlık olur” diye konuştu.

Antep Belediyesi, 2013 yılının mart ayında mağaraları müzeye dönüştüreceklerini kamuoyuna duyurmuştu. Ancak bugüne kadar konuyla ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Etiketler

Bir yanıt yazın