Tarihi Kervansaray Tekrar Selçuklu Pazarı Olacak

Selçuklular döneminde önemli bir ticaret merkezi olan ve dünyanın en eski AVM örneklerinden sayılan Ağzıkarahan Kervansarayı, yapılacak düzenlemeyle yöre çiftçisinin ürünlerinin satıldığı organik pazar olarak turistlere hizmet verecek.

Aksaray-Nevşehir karayolunun 15. kilometresindeki Ağzıkarahan Kervansarayı’nın hol kısmı, Hoca Mesud tarafından I. Alaaddin Keykubad zamanında 1231’de, avlusu ise II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in hükümdarlığının ilk yıllarında 1237’de inşa edildi.

Osmanlı kayıtlarındaki ismi Hoca Mesud Hanı olarak geçen ve bir kale görünümündeki Ağzıkarahan, İpek Yolu’ndaki kervanların güvenli bir şekilde konaklamalarını ve mallarını satmalarını sağlamanın yanı sıra Moğol saldırılarına karşı kale amaçlı olarak da kullanıldı.

Portali, Aksaray Sultanhanı ile büyük benzerlik gösteren Ağzıkarahan, aradan geçen yüzlerce yıla rağmen ayakta kalmayı başaran Anadolu’daki nadir kervansaraylar arasında yer alıyor.

Ağzıkarahan’ın işletme hakkını 40 yıllığına alan Mustafa Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kervansaray’da restorasyon çalışmalarına başladıklarını, son derece sağlam ve görkemli olan tarihi yapıyı aslına uygun olarak değerlendireceklerini söyledi.

Kapadokya bölgesinin önde gelen şahsiyetlerinden, ilim adamı ve ticaret erbabı Hoca Mesud’un, dönemin ticari gereksinimlerini göz önünde bulundurarak, farklı iş kollarını bir araya getirmek suretiyle günümüzün AVM kültürünün dünyadaki ilk örneklerinden birini Ağzıkarahan’da ortaya koyduğunu belirten Kılıç, şunları kaydetti:

”Bu dönemde ticaret yolları üzerine kurulmuş kervansaraylar konaklama, barınma ve benzeri ihtiyaçları karşılamak için kurulmuşken, Hoca Mesud farklı iş kollarında üretim, satış, pazarlama ve benzeri ticari konuları Ağzıkarahan Kervansarayı’nda bir araya getirerek, üretimden depolamaya ve satışa kadar bir ağ oluşturmuş, bu ise ticaretin gelişmesine büyük fayda sağlamıştır. Bu anlamda Hoca Mesud’un misyonunu günümüzde de yaşatmak ve bu tarihi yapıyı eskiden olduğu gibi alışveriş merkezi yapmak için yola çıktık. Kervansarayı, restorasyonu bittikten sonra organik ürünlerin satıldığı pazar alanı olarak kullanacağız.”

Ağzıkarahan köyündeki üreticilerden alacakları ürünleri burada satacaklarını anlatan Kılıç, ”Pazarda, armut, erik, ayva, üzüm gibi meyveler ile kurutulmuş ürünlerin yanı sıra özel imal ettiğimiz geleneksel Türk lokumu da bulunacak. Avlunun ortasında, bölgeye has çorba kaynayacak. Bunu sebil olarak her gelene ikram edeceğiz. Beğenenlere ambalajı içinde çorbanın tozunu vereceğiz. Avluda bir kahve değirmeni çalışacak, turistler taze kahve alma imkanı bulacaklar” diye konuştu.

Kılıç, eskiden İpek Yolu’nu kullanan kervanların durduğu kervansarayın artık turist otobüslerini ağırlayacağını belirterek, bir zamanlar dünyanın en eski AVM uygulamalarından birinin hayata geçirildiği tarihi yapının bu misyonunu otantik olarak sürdüreceğini sözlerine ekledi

Etiketler

Bir yanıt yazın