Tarihi Kent Merkezinde Hava Koşullarına Göre Değişen Bir Enstalasyon

Alvisi Kirimoto + Partners, Renzo Piano Building Workshop işbirliğiyle tasarlanan enstalasyon projesi İtalya'da Sardinya Adası'nda yer alıyor.

Fotoğraf: Luigi Filetici

Ada’daki yerleşim bölgesi Tempio Pausania’da tarihi bir meydana yerleştirilen çalışma, gökyüzünde dalgalanan bir dizi renkli küçük yelkenden oluşuyor. Hava koşullarına göre değişen enstalasyon, Renzo Piano ile Alvisi Kirimoto + Partners’ın işbirliği sonucunda ortaya çıkmış.


Fotoğraf: Luigi Filetici

1700’lü yıllardan kalma tarihi yapılarla çevrelenen, dar ve düzensiz dar sokakların çıktığı meydanda yer alan enstalasyon, havada kararsız bir denge kuruyor. Örümcek ağı gibi örülen kablolara yerleştirilen yelkenler hava koşullarına göre hareket ediyor. Meydanın merkezindeki bir binaya yerleştirilen, nem ölçer ve rüzgar ölçerleri barındıran bir panel sayesinde yelkenlerin hareketi tetikleniyor. Örneğin yoğun rüzgarın ve yağışın olduğu günler yelkenler otomatik olarak kapanıyor. Yelkenler açıldığı zaman, gelip geçenler meydandaki gölgeler ve gökyüzündeki renklerle baş başa kalıyor; kapandığı zaman ise meydanın tepesinde kurulan örümcek ağına benzer sistem ortaya çıkmış oluyor.


Fotoğraf: Luigi Filetici

Mimar Massimo Alvisi proje hakkında şunları söylüyor: “Tüm canlılığı ve eğlencesiyle bu enstalasyon, bir kez daha küçük kent merkezleriyle ilişkilenmemize imkan verdi. Renzo Piano’nun ‘ışık ve renk demetini yakalamak’ fikrinden yola çıkarak tasarladığımız çalışmayı meydanın üstüne astık ve böylece meydandan gelip geçenleri çatıların ötesine bakmaları için cesaretlendirdik.”

Etiketler

Bir yanıt yazın