Tarihi Kent Dokusu İçerisinde Şaraphane

Harquitectes tarafından şarapları ile ünlü Gratallops’ta tasarlanan, Clos Pachem Şaraphanesi, köyün tarihi merkezinde, “L” şeklinde bir arsa üzerinde yer alıyor.

Üretimini artırmak isteyen Prioratlı bir şarap üreticisinin, Gratallops’un merkezinde yer alan bir arsada yeni bir şaraphaneye ihtiyacı vardı.

“L” şeklindeki çokgen bir geometriye sahip arsa, dar sokaklar ve bitişik duvarlar arasındaki evler ile tarihi merkezin tipik kentsel yapısı ile çevrili. Benzersizliği ve boyutu nedeniyle Kilise, alanda hakim bir mevcudiyete sahip ve mekanın karakterini en çok tanımlayan yapı.

Arsanın içinde, eski bir alınlık olan ve en yüksek noktası yaklaşık 10 metre olan, düzensiz bir taş duvar, komşularla sınır görevi görüyor. Geometrisi, taş karışımı, şap ve sıva kalıntıları, bu bölme duvarını proje için bir başlangıç noktası haline getiriyor.

Kentsel düzenlemeler nedeniyle, mümkün olan en yüksek hacme sahip tek bir büyük odaya ulaşma arzusu ile iki farklı alan yaratılmış: bir yanda, fabrikanın üretim kısmının bulunduğu büyük bir dikdörtgen hacim, mümkün olan maksimum genişlik ve yüksekliğe yerleştirilmiş. Öte yanda, taş duvarın geometrisini izleyerek nefi çevreleyen, bir iç cadde gibi uzanan boşlukları toplayan ve bunlardan faydalanan “Z” şeklinde bir geçiş.

Bu alan arsa içerisindeki kamusal alanın bir uzantısı. Arsaya ana erişimi sağlayan, ziyaret ve tadımlar için dolaşım, karşılama alanı olarak hizmet veren bir alan.

Deponun içi, şarap fermantasyon teknelerinin yerleştirildiği üç katlı büyük bir alan. Bu, projenin merkezi, şaraphaneyi gerçekten tanımlayan ve çevresinde diğer tüm alanların eklemlendiği bir bölüm.

Yeşil çatılarda yağmur suyu bir çatıdan diğerine taşana kadar depolanıyor, yavaşça alçalıyor, yavaşlayarak ve bitki örtüsünü sulamaya yardımcı oluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın