Tarihî Haliç Tersanesi için Plebisit Yok, İhale Yapılıyor

Haliç Tersanesi turizm kompleksine dönüşecek. Uzmanların önerisi ise tersanenin kimliğine zarar verilmeden kültürel faaliyet alanı haline gelmesi...

Fatih Sultan Mehmet’in talimatıyla 558 yıl önce kurulan Haliç Tersanesi, Yap İşlet Devret modeliyle özelleşiyor. 2 temmuzda ihaleye açılacak olan 250 dönümlük alanda, tarihî eserler üzerine 2 yat limanı, 400’er odalı 2 adet 5 yıldızlı otel, bin kişilik cami, AVM ve otopark alanları yapılacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı projeyi 4 yılı yapım süresi olmak üzere 49 yıllığına ihale edecek. Sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir Hatları Genel Müdürlüğü olarak kullandığı alan kamuda kalacak. Durumu Taraf ’a değerlendiren uzmanlar tersanenin özelleştirmesiyle ilgili şöyle konuştu:

“Böyle kalsın” demiyoruz

Mimar Korhan Gümüş:

Tersaneye işlev kazandırmak için tek yöntem özelleştirme değil. Tersaneyi özelleştirmek Topkapı Sarayı’nı, İstanbul surlarını, Süleymaniye Külliyesi’ni özelleştirmekle eşdeğerdir. Ayrıca alan içine halen kullanılmakta olan Kuzey Deniz Saha Komutanlığı ve Kasımpaşa Deniz Hastanesi de gidiyor. “Böyle kalsın” diyen yok ama dünyanın her yerinde kamusal alanlar için, özellikle de kentin korunması gereken kültür mirası için misyon odaklı bağımsız örgütler kuruluyor. Tersane’nin yeni alanları olan Taşkızak ve Camialtı çok iyi bir gemi prototipi geliştirme ve araştırma merkezi olarak kullanılabilir. Bu yapılan İstanbul’a haksızlık.

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu:

Haliç Tersanesi dünyanın yaşayan en eski tersanelerinden biri. İhale süreci hukuka aykırı bir şekilde işletilmektedir. Bu nedenlerle plan kararlarının iptal edilmesi için yetkili kişilerle bir hukuki hazırlık yapılmalıdır. Diyoruz ki hukuken suç niteliğindeki telafisi olmayan zararların verilmemesi için bu oldu bitti bir an önce durdurulmalı ve ihale iptal edilmeli. İstanbul’u İstanbul yapan en önemli değerlerden bir tanesi burası. Cumhurbaşkanı, şehircilik ilkelerine, hukuka, toplumsal bellek değerlerine ve kentin kimliğine açıkça aykırı bir operasyonu himaye etmemelidir. Bu konuda Cumhurbaşkanı’ndan operasyonu durdurmasını bekliyoruz.

Bu alanın kimliği korunmalı

Prof. Dr. İhsan Bilgin:

Tersane çok kıymetli bir yer. Yeniden kullanılması gerekir. Ancak AVM ve otel çok yanlış bir fonksiyon. Özel bir topografyaya sahip ve düz bir arsa muamelesi yapılamaz. Tersane en iyi şekilde tarihî binaları korunarak park alanı yapılabilir. Açık hava alanı olabilir. Venedik Limanı da dünyanın en eski limanlarından biri. Orası tamamen kimliğine zarar verilmeden kültürel faaliyetlerin yapıldığı alanlara dönüştürüldü. Sergiler düzenleniyor orada. Haliç Tersanesi’nde de aynı uygulama yapılabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın