Tarihi Fişekhane Binası Restorasyonu

Osmanlı mimarisine ait ve 100 yılı aşkın bir süre kamunun kullanımına kapalı kaldıktan sonra, dünya standartlarında bir restorasyon çalışmasıyla yeniden yaşama kazandırılan Fişekhane, şehrin yeni deniz semti Büyükyalıʼnın tam kalbinde yer alıyor.

Büyükyalı’nın bulunduğu Kazlıçeşme plajı, 20. yüzyıla kadar İstanbul’un deniz sınırını oluşturan tarihi surların yanında yer alıyor. 15. yüzyılda ticaret bölgesi olan bölge, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin sanayileşme hamlesi ile şehrin en önemli sanayi bölgelerinden biri haline geldi.

Alandaki ilk fabrikalar 1840’larda kuruldu ve bu fabrikalarda metal hammaddeli birçok malzeme üretildi. İlerleyen yıllarda orduya devredilen Fabrika-i Hümayun kompleksinin bir parçası olan bu yapılar, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk sahra topu ve zırhlı gemisini üretiyordu.

Alt Kat Mimari Fotoğraf

Her detayında bir yaşam deneyimi barındıran bu tarihi yapılar, izleri ile insanları bambaşka bir dünyaya götürüyor. Osmanlı’dan günümüze kadar olan süreçte birçok değişikliğe uğramış ve sonrasında terk edilmiş bu tarihi yapılar, büyük bir restorasyon çalışmasıyla hayata döndü.

Büyükyalı’daki yaşam kurgusunun merkezinde yer alan Fişekhane yapısı, çatı pencereleri ile çatıdan ışık alma geleneğini sürdüren restorasyonu ile iç mekanda temiz hava ve gün ışığı sağlıyor. Farklı fonksiyonlara (konut, restoran, alışveriş, ofis) sahip tarihi yapılar, kamusal, sosyal hayata değer katarken, kullanıcılara ilham verici ve sağlıklı deneyimler sunmayı amaçlıyor.

Alt Kat Mimari Fotoğraf

İki yüzyıla yakın geçmişiyle İstanbulʼun en önemli tarihi değerlerinden biri olan Fişekhane, İstanbul Boğazıʼnın tam girişinde, Marmara Deniziʼnin hemen kıyısında yer alan Büyükyalı İstanbulʼdaki eşsiz ve nitelikli sosyal yaşamının kalbini oluşturuyor. Estetik değerleri korunarak, modern hayatın gereksinimleri doğrultusunda titizlikle restore edilen Fişekhane, çekiciliğini İstanbulʼdan ve tarihi mirasından alıyor.

Alt Kat Mimari Fotoğraf

Fişekhane, görkemli tarihi, kültür sanat merkezi, sahneleri, sinemaları, galerileri, Türkiyeʼde ilk defa yer alacak markaları, gurme restoranları, birbirinden keyifli kafeleri, yöresel lezzetler sunan organik pazarı ve daha birçok değeriyle şehrin yeni buluşma noktası olarak gerçek bir semt yaşamı sunuyor. Fişekhane, ana konser ve tiyatro sahnesinin yanı sıra ihtiyaca göre şekillenebilen farklı kapasitelerde tiyatro ve sinema salonları, Contemporary Istanbul Vakfı etkinlikleri ve galeri alanlarıyla İstanbul kültür ve sanat hayatının şekillendiği yepyeni bir merkez olarak dikkat çekiyor. Kendine ait özgün programının yanı sıra Türkiye ve dünyanın en büyük etkinliklerine de ev sahipliği yapabilecek bir altyapıya sahip Fişekhane, şehrin yaratıcı enerjisinin yeni merkezi haline geliyor.

Restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulan tarihi mekanın en doğal şekilde aydınlatılması ve gün ışığından mümkün olabildiğince faydalanılması için Velux çatı pencereleri tercih edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın