Tarihi Eve Modern Mutfak Tasarımı

Zanaatkarlık, işlevsellik ve yemek pişirme sevgisi... Londra'da koruma altındaki bir kasaba evindeki mutfak alanın tasarımında Tiipoi’ye ilham kaynağı olmuş. 

Lorenzo Zandri

Tiipoi’nin kurucusu için yaratılan tasarım, hem tarihi evin zarif dilinden hem de Tiipoi ürün serisinde öne çıkan doğal ham maddelerden ilham almış. Mutfak, Tiipoi’nin günlük kullanımdaki ürün yelpazesi için hem bir test alanı hem de vitrin görevi görüyor. Bir mutfağın tipik ergonomik ve işlevsel gereksinimleri, hazırlık, yemek pişirme ve toplanma alanlarının birleşiminden oluşan dairesel birimin sosyal ve sembolik geometrisi ile birleştirilmiş.

Mevcut mutfak karanlık, darmadağın ve zemin katın diğer odalarını birbirine bağlayan üç koridor da dahil olmak üzere sıra dışı şekli nedeniyle kullanımı zormuş. Evin durumu, mevcut yerleşim planının değiştirilemeyeceği anlamına geliyormuş. Çözüm, odanın merkezine konumlandırılan, dolaşımın serbestçe akmasına izin veren ve aynı zamanda mutfak için ana kullanım ve depolama alanı oluşturan bir merkezi dairesel ünite önermek olmuş.

Dairesel mutfak adası, odanın kenarlarına yerleştirilmiş üç ayrı bağımsız eleman tarafından destekleniyor. Ocağın hemen arkasında kuru gıdalar için raflardan ve depolardan oluşan bir duvar yer alıyor.

Tabak takımları, tencere ve tavalar için derin çekmecelerden oluşan bir cam ünite, tabaklama için ayrı bir tezgah ve son olarak işlevsel bir paslanmaz çelik lavabo ve bulaşık yıkama alanı ile de tamamlanıyor.

Üniteler, dikey desteklerle sağlam bir yapı oluşturan ve parçaların duvara monte edilmeden serbestçe durmasını sağlayan masif ahşap lamine panellerden oluşan ortak bir dili paylaşıyor. En yoğun kullanımı beklenen dairesel ünite, kolay temizlik için Marmoleum kaplamalı dolap ve çekmece ön yüzeylerine sahip.

Karışık desenli granit tezgah, mutfaktaki en dayanıklı doğal malzemelerden biri. Destek birimleri doğal ladin kaplamayla dekore edilmeden bırakılmış.

Hasar ve ufalanmayı önlemek için lamine levhaların kenar detayları yuvarlatılmış. Çekmece kulpları, kolay ve rahat kullanıma imkan verecek şekilde geniş, yuvarlak ve derin girintili olarak şekillendirilmiş.

Yirminci yüzyıl öncesinde planlanan evlerde bulunan dikdörtgen, modüler hazır mutfaklar, hem diğer mutfak mobilyalarımız hem de yemek pişirme şekillerimiz birbirinden bu kadar farklıyken rahatsız edici bir şekilde duruyor. Bu mutfak, eve ve müşteriye özel bir yanıt verirken projenin panelli inşaatı ve tipik olmayan boyutları, özellikle tarihi evlerde mutfakların ne olabileceği ve nasıl farklı şekilde çalışabilecekleri hakkında daha geniş fikirleri araştırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın