Tarihi Eserler 3 Dilde Anlatılacak

"Teknolojinin Buluştuğu Yer: Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Projesi" ile Kalehöyük Müzesi ziyaretçilerine 3 dilde ve 3 boyutlu fotoğraflarla tanıtılacak.

Vali Özdemir Çakacak, müzedeki tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Ahiler Kalkınma Ajansının (AHİKA) desteği ile güzel sonuçlar doğuracak bir projeyi hayata geçirildiğini söyledi.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesinin sadece Kırşehir için değil, ülkenin tanıtımı için de çok büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Çakacak, “Teknolojinin Buluştuğu Yer: Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Projesi” sayesinde tarihin teknolojinin en son imkanları ile ziyaretçilere sunulduğunu vurguladı.

Çakacak, projeyle yerli ve yabancı turistlerin, tarihi eserleri 3 boyutlu izleyip, eser hakkında sesli anlatımla bilgi sahibi olabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Projeyi arkadaşlarımız anlattı, bizler de dinledik. Kulaklıkları taktıktan sonra, objelerin barkotlarını tablet bilgisayarlara okuttuğumuzda tarihi eserlerle ilgili olarak Türkçe, İngilizce ve japonca bilgiler veriliyor. Özellikle buraya gelecek yabancı turistler bu uygulama sayesinde eserler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olacak.”

Hitit dönemi kıyafeti giyen sanal karakter

Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gökgül de proje kapsamında 20 tablet bilgisayar ve bunlara uyumlu kulaklık satın alındığına belirterek, şu bilgileri verdi:

“Proje kapsamında alınan tablet bilgisayarlara yazılım yüklendi. Bu yazılım sayesinde müzemizde bulunan eserlerin hem 3 boyutlu görüntüsü hem de eser hakkında Türkçe, İngilizce ve Japonca, açıklamalar almak mümkün olacak. Ayrıca tablet bilgisayarlardan müzenin tarihçesi, mimarisi ve içeriği hakkında bazı bilgiler de alınabilecek. Kalehöyük bölgesinde yürütülen kazılarla ilgili video gösterimi ve holografik canlandırma da yapılacak. Kurulacak sistem sayesinde kazılar hakkında sanal bir karakter bilgi verecek. Hitit dönemi kıyafeti giyen genç bir kız olan bu sanal karakter, görüntüler eşliğinde müzeyi anlatacak.”

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

1986 yılında Japon bilim insanlarının da katkısıyla başlayan Kalehöyük kazı çalışmalarında elde edilen eserlerin sergilendiği, höyük şeklinde mimariye sahip Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 10 Temmuz 2010′ tarihinde açılmıştı.

Müzede, Demir Çağı, Hitit ve Asur ticaret kolonileri, Eski, Orta ve Geç Tunç çağları ile Osmanlı dönemlerine ait eserler bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın