Tarihi eser restorasyonu için evini sattı

Restorasyonu yarım kalan Şifahiye Medresesi'nde çalışmalar yeniden başladı. Yüklenici firma sahibi, Selçuklu dönemine ait medresenin restorasyonunun hızlı bir şekilde tamamlanması için 2 evini, arabasını ve dükkanını sattı.

Restorasyonu yarım kalan Şifahiye Medresesi’nde çalışmalar yeniden başladı. Yüklenici firma sahibi, medresenin restorasyonunun hızlı bir şekilde tamamlanması için 2 evini, arabasını ve dükkanını sattığını belirtti.

Şifahiye Medresesi, 1217 yılında Selçuklu Sultanı 1. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırıldı. Anadolu Selçuklu hastanelerinin en eskisi ve en büyüğü olarak bilinen medresedeki yenileme çalışmasının 2009 yılında tamamlanması bekleniyordu. Ancak ihaleyi alan iki firmanın işi bırakması nedeniyle restorasyon yarım kaldı. Şimdi ise yaşanan restorasyon krizi çözülme sürecine girdi. Tarihi Şifahiye Medresesi’ndeki çalışmalar, Activ Kimyasal Ürünler Sanayi Ticaret Limited Şirketi sahibi Kemal Onar’ın girişimleri sayesinde yeniden başladı. Sivas’ta doğup büyüdüğünü ve bütün yatırımlarını Sivas’a yaptığını belirten Onar, tarihi Şifahiye Medresesi’nin yenileme işine kar amacıyla bakmadığını söyledi.

Onar, tarihi medresedeki yenileme işini eksiksiz yapmanın yanı sıra ihale şartnamesinde olmayan çalışmaları da yaptığını ifade etti.

Tarihi güzelliği gelecek nesillere ulaştırmak için herkesin fedakarlıkta bulunması gerektiğini vurgulayan Onar, “Ben de üzerime düşen fedakarlığı yaptım ve bu işi bir an önce tamamlamak için devletin ödeyeceği ücreti beklemeden iki evimi ve İstasyon Caddesi’nde bulunan bir dükkanımı, arabamı sattım. Ben bunların geri dönüşünü beklemiyorum. Çünkü bu eser tekrar kazanıldığında en büyük geri dönüşüme sahip olmuş olacağız.” dedi.

Onar, ihale şartnamesinde olmayan bazı çalışmaları da isteyerek yaptığı için 650 bin lira kendi cebinden harcama yaptığını da kaydetti.

Tarihi yapılardaki yenileme işinin normal işlere benzemediğini ifade eden Onar, bu tarihi eserlerin bir ikincisinin olmadığını belirtti.

Bu nedenle buraların restorasyonunun devlet kurumlarının bizzat kendilerinin yapması gerektiği görüşünü savunan Onar, işi tamamlamak üzere olduklarını kaydetti.

Medresenin bu hafta içinde geçici kabulünün yapılacağını açıklayan Onar, teknik heyetin yapacağı incelemelerin ardından eksikliklerin giderilerek restorasyon çalışmasının bitirileceğini kaydetti.

Onar, çalışmaların ardından medresenin yeniden kültür turizmine kazandırılmış olacağını sözlerine ekledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın