Tarihi Dokuda Çağdaş Yapı

DMVA Architecten, Belçika Mechelen'in tarihi meydanındaki tarihi 6 evin kalıntılarını, kentin dokusuna uygun olacak şekilde yeniledi.

Belçika Mechelen’in tarihi meydanında merkezi bir konumda bulunan, çürümüye yüz tutmuş 6 tarihi ev, şehir yetkilileri tarafından yenilenmek üzere satın alınmıştı. Böylece bölgeye, Orta Çağ’dan kalan dokusuna da saygı duyacak sekilde, yeni bir soluk getirilecekti.

Bu iş için yerel bir firma olan DMVA Architecten ile anlaşıldı.

Başlangıçta, geliştirici firma binaları 20 odalı bir butik otel dönüştürmeyi düşünmüş. Geliştirici firma iflas ettiğinde, arazi belediyeye geçmiş. Belediye yetkilileri, konutları ayrıştırmadan (beşi yıkılıp ve yeniden inşa edilmiş), meydanın bir köşesini saracak şekilde birlikte ele almaya karar vermişler.

dmvA’nın kurucu ortağı ve proje liderlerinden olan Tom Verschueren, proje esnasında çözmeleri gereken esas problemin “tarihi ve anıtsal bir dokuda yeni konutlar tasarlamak” olduğunu dile getiriyor. Köşedeki ev bir zamanlar beyaz sıvalı olduğu için belediye, dmvA’dan bunu geri getirmesini istemiş.

House of Lorraine’nin biçimi, tarihi meydanın kentsel morfolojisine dayanıyor. Mimarlık ofisi, büyük, monolitik bir yapı inşa etmek yerine, sokağın ritmine uyan ve ayak uyduran farklı cepheler tasarlamış.

Verschueren ve ekibi, renk paletini monoton (sadece beyaz) tutarak, yeni cephelere farklı bir kimlik vermek için üç farklı malzeme kullanmış.

İlk cephe alüminyum çıtalardan, ikinci cephe çapraz desenli prekast betondan oluşuyor. Yapıları nedeniyle, cepheler havadar ve açık, ancak yeterli mahremiyeti sağlıyor.

Üçüncü cephe ise, zemin kat ticari amaçla kullanıldığı için şeffaf. Konumu nedeniyle, köşe eve ışık ulaşmadığı için buna bir çözüm olarak, konutlar arasında bir iç sokak oluşturulmuş, ışığın daha iyi dolaşmasına ve köşe eve de ulaşmasına izin verilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın