Tarihi Dokuda Belediye Binası

İspanya’da Guadalquivir Nehri'nin yanı başına kurulmuş Fuentes de Andalucia, büyük kültürel ve anıtsal zenginliğinin yanında önemli bir tarım geçmişine de sahip.

Fuentes de Andalucia’nın ana kamusal mekanı olan The Plaza de España’da bulunan belediye binası 18. yüzyılda Lizbon Depremi ile yıkılınca yerine Madridli mimar Ventura Rodriguez tarafından neoklasik tarzda yeni bir belediye binası inşa edilmiş.

Çevredeki kimi daha yeni küçük yapılar ve bazı ara boşluklardan oluşan yapı kompleksine iyileştirme ve eklentiler yapılmış.

Ignacio Laguillo ve Harald Schönegger’in yeni müdahale önerisi kent mirası açısından öneminin yanı sıra temel odaklarıyla düşük bir bütçe hedefleyerek de öne çıkıyor: iyi organize edilmiş bir meclis binası ve günümüze uyarlanmış geleneksel mimari çözümler.

Programa eklenen yeni kütlede belediye hizmetleri işlevlerinde 18.yüzyıl yapısı ve yakın tarihli yapı birleştirilerek komplekste özgün bir yorum hedeflenmiş. Çevredeki niteliksiz bazı yapıların da kaldırılmasıyla yeni kütle kompleksi tamamlayarak sokağa daha güçlü yansımasını sağlıyor.

Cephede yapısal fonksiyonları tahmin ettiren bir düzen ya da açıklıklar tercih edilmemiş ancak yapının kamusal kimliği çatılarda çizilen yeni davetkar rotalarda saklı. Kırsal manzaraya yönelen bu rotalar beldenin geleneksel çan kuleleri ve seyir noktalarından ilham alıyor.

“Geçmişle gelecek arasında malzeme ve inşa teknikleri üzerinden bir köprü kuruldu. Bu açıdan, yapının çoğu yerini kaplayan doğal kireç harcı, içerisindeki tohum ve bitki izleri sayesinde kentin tarımla olan ilişkisini bizlere hatırlatıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın