Tarihi Çekirdeğini Koruyan ve Çevreye Duyarlı Bir Okul Projesi: Collège Simone Veil

Fransız mimarlık ofisi Comte Vollenweider, Fransa’nın Nice şehrinde bulunan eski Victor Duruy Ortaokulu'nun genişletilmesi ve yenilenmesi projesini tamamladı. Collège Simone Veil ortaokul projesi ile mimarlar, var olan eski okulu yeniledi, genişletti ve ayrıca okul için yeni bir spor salonu tasarladı.

Fotoğraflar: Takuji Shimmura

2014 yılında Département des Alpes-Maritimes, eski okulun yenilenmesi için bir mimari yarışma başlattı. Yerel mimarlık ofisi Comte Vollenweider, spor salonu ile alanın bir kısmını işgal eden ve var olan beton yapıyı her iki uçtan genişleten bir tasarım ile kazandı. Comte, bütün öğrencileri tek bir binada daha verimli bir şekilde bir araya getirirken, mümkün olduğunca büyük bir okul bahçesi sağladıklarını söylüyor.

Proje, Cimiez Tepesi’nin eteğindeki Paillon Nehri ovasında yer alıyor. Oldukça şık, sakin, ağaçlıklı ve 19. Yüzyılda İngiliz Aristokratlarını ağırlamış bu yerleşim alanı, sosyal ve endüstriyel tarihle yüklü. Derenin peyzaj üzerinde izler bıraktığı bu ovada ayrıca çeşitli kamu yapıları bulunuyor.

Collège Simone Veil’in genişletilmesi ve spor salonu projesi, araziye duyarlı bir yaklaşıma dayanıyor. Avlu için maksimum ölçülerde bir alan korunarak, birden fazla yapılaşmadan kaçınılıyor. Bu sayede yapının altyapı/teknik işleri azaltılmış ve yapı içinde ve çevresindeki hareketler kolaylaştırılmış oluyor. Collège Simone Veil projesi ile tutarlı ve konforlu bir okul tasarımı karşımıza çıkıyor.

Comte Vollenweider, yeni ve bağımsız bir yapı yaratmak yerine, eski okul binasının ana hatlarını ve prefabrik yapısını değerlendiriyor. Kuzey ve güneye doğru genişletilen ve korunan eski okul binası, projenin “tarihi” çekirdeği haline geliyor.

Parlak, renkli cam cephe sistemi, sınıfların içinden dışarıya doğru özel bir ilişki kuruyor. Bu cam cephe, enerji tüketimini azaltırken, ısı bakımından binanın konforunu artıran teknik ve iklimlendirme ile ilgili bir çözüm sunuyor. Aynı zamanda bu yeni cephe ile okul yeni bir kimlik kazanıyor. Proje, bir yanda eskinin diğer yanda yeninin bulunduğu bir kopukluk değil, tutarlı bir bütün oluşturmayı hedefliyor.

Spor salonunun yapılması ise projenin son kısmı. Spor salonu kendi tasarım dili ile öne çıkarken aynı tondaki cam giydirme cepheleriyle ortaokul ile bir bütün oluşturuyor ve projenin ısı performansına destek oluyor.

Mimarlar, 3 katlı bir spor salonu önererek alanın topoğrafyasından yararlanıyor. Zemin katta soyunma odaları, programın farklı tesisleri ve ortaokul için oyun alanını barındıran yükseltilmiş bir spor salonu yer alıyor. 1. kattaki spor salonu, dışarıdaki avluya, caddeye ve SNCF demiryoluna doğru panoramik bir manzara sunuyor. Çatı ise, kentsel çevre ve Paillon Nehri’nin muhteşem manzarası ile görsel bir bağlantı kurarken, havadar bir oyun alanı yaratıyor.

Dağıtım ve depolama odaları, hafif bir strüktürle desteklenen üç dikey blok halinde spor salonunu çevreliyor. Bu 3 hacim ile spor salonunun opak ve şeffaf duvarlarının ilişkisi, projenin bağlamıyla bir bütünlük kuruyor. Çatıda yer alan ve oyun alanının kenarları boyunca uzanan paslanmaz çelik ızgara, öğrencilerin ve personelin güvenliğini sağlarken, manzaraya doğru görsel bir yansıtma sağlıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın