Tarihi Bir Meydanın Kentsel Yenilenmesi

Eskiden Dourado Rıhtımı olarak bilinen Marshall Deodoro Meydanı, Brezilya’nın Salvador eyaletinin liman bölgesinde bulunan ve Ulusal Tarihsel ve Sanatsal Miras Enstitüsü (IPHAN) tarafından miras alanı olarak listelenen bir kamusal alan.

Brezilya merkezli mimarlık ofisi Sotero Arquitetos, kamusal alanın ana hatlarını modernize ederken orijinal peyzaj kompozisyonunu korumak isteyen mekanın yenileme tasarımını üstlenmiş.

Projenin ana hedefi, üç ayrı hat boyunca uzanan büyük Licania Tomentosa ağaçlarını korumak ve aynı zamanda meydanın her kesimi için yeni bir kullanım alanı oluşturmak olarak belirlenmiş.

Miguel Calmon Caddesi’ne bakan kısım, otobüs durağı ve bisiklet yolu ile bir ulaşım şeridi haline gelmiş. Her türlü halk gösterisinin gerçekleştiği bir sahne olarak hizmet veren kırmızı beton zemine sahip büyük bir yürüyüş alanı ile temsil edilen orta kısım ise kamusal alan olarak konumlandırılmış.

Meydanın çevredeki yerleşim alanına daha yakın olan iç kısmı, bir eğlence alanı oluşturmak için büyük bir özel otoparkın kaldırılmasıyla ortaya çıkan doğrusal bir platformla tamamlanmış.

Kolonları aynı kesit ve aralıklara sahip olan otobüs durağı şeklindeki tasarım, komşu modernist binalarla uyumlu beton ve yapıştırılmış laminant ahşaptan oluşan bir yapı sunmuş.

Kırmızı granit ve ahşaptan tasarlanan kentsel mobilyalar, meydanı boş bırakacak şekilde konumlandırılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın