Tarihi Bahçe İçerisinde Bir Ofis Binası

ROHM’un tasarladığı Hannibal Advertising Ofisi, Belçika’da yer alıyor.

Fotoğraflar: Johnny Umans

Hannibal Advertising, Belçika’nın Roeselare şehri limanında yer alıyor. Arazi sahipleri, yapılaşmadan ayrışan atmosferiyle bahçede büyük bir potansiyel görmüşler. Proje sürecinde de bahçenin vahşi karakteri korunmuş ve vurgulanmış. Sonradan ekilen ağaçlar ile bahçede korunaklı bir atmosfer yaratılmış ve farkı aktivitelere elverişli bir ortam ortaya çıkmış.

Arazi sınırları, yoğun bitki örtüsü ile vurgulanmış. Karakteristik girişe giden yol ise dolambaçlı bir formda düzenlenmiş.

Duvarlarla çevrili bahçe ve içerisindeki park alanlarıyla birlikte, bina boyutunun büyük bir zorluk çıkarabileceği ortaya çıkmış. Bunun üzerine kompakt bir plan çözümü tercih edilmiş ve tüm kurgu üç kat içerisinde çözülmüş. Kompakt hacim, araziye dengeli bir şekilde yerleştirilmiş.

Mevcut ağaçları korumak, yeterli park alanı oluşturmak ve bahçe için alan yaratmak bu sayede mümkün kılınmış. Proje alanındaki karakteristik bahçe duvarı da tamamıyla korunmuş.

Ortak alanlar (yemek odası, stüdyo, toplantı odaları vb.) zemin kata yerleştirilmiş. Yemek odası, bir bar gibi döşenmiş ve müşteriler ile resmi olmayan görüşmeler için uygun bir atmosfer yaratılmış. Çeşitli açık hava aktiviteleri ile birlikte bu kat, yapının yaratıcı merkezini oluşturuyor.

Üst katlarda, 32 kişilik bir ofis alanı, toplantı birimleri ve sessiz çalışma ortamları yer alıyor. Görsel olarak bir boşluk aracılığıyla birbirine bağlanan üstteki iki katta ise şehir manzarasının izlenebileceği bir alan bulunuyor.

Yapı olabildiğince kompakt tasarlanmış, bunu yaparken de batı yönündeki ağaçların gölgesinden bolca faydalanılmış. Binanın ısı yükünü sınırlamak amacıyla binanın cephe bitimleri neredeyse tamamen karanlıkta bırakılmış. Havalandırma sistemi ile binaya yeterli temiz hava sağlanmış. Ayrıca havanın nem oranını düşürmek için beton çekirdek aktivasyonu ile binanın iklimlendirilmesi mümkün kılınmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın