Tarihi Atatürk Lisesi müzesiyle ölümsüzleşiyor

Atatürk Lisesi'nin bahçesindeki 130 yıllık tarihi konak Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilerek müze olarak hizmet verecek

İzmir’in simgelerinden olan Atatürk Lisesi’nin bahçesindeki 130 yıllık tarihi konak, 4 yıllık restorasyonun ardından ‘Atatürk Lisesi Müzesi’ olarak hizmet verecek. Türkiye’nin ilk okul müzesi olma ünvanını kazanacak müzede, Atatürk Lisesi’nin geçmişini yansıtan eşya ve okul malzemeleri sergilenecek. Okulun mezuniyet bilgileri ve tarihçesi dijital kayıt sistemiyle ziyaretçilere açılacak.

İzmir’de 124 yıl önce kurulan ve 1925 yılından itibaren Lozan Meydanı’ndaki binasında Atatürk Lisesi ismiyle eğitim-öğretim hayatına devam eden okulun tarihi, bahçesinde bulunan asırlık konağın müzeye dönüştürülmesiyle ölümsüzleşecek. Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı, okulun mezunlarından ve vakıf üyelerinden sağladığı 500 bin lira destekle okul müdürlerine lojman hizmeti veren tarihi konağın restore edilmesini sağladı. ‘Atatürk Lisesi Müzesi’ olarak hizmet verecek olan konakta onarım çalışmaları son aşamaya geldi. Yıkılmaya yüz tutan konağın yapı malzemeleri bilimsel çalışmalarla analiz edildi ve aslına uygun şekilde baştan sona yenilendi.

500 BİN TL DESTEK

Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Rafet Kılınç, okulun içerisinde bulunan 130 yıllık tarihi konağın harap halini gördükten sonra, restorasyona karar verdiklerini söyledi. Bu amaçla okul mezunlarından ve hayırseverlerden 500 bin lira destek sağlandığını kaydeden Vakıf Başkanı Prof.Dr. Rafet Kılınç, “Atatürk Lisesi bahçesinde bulunan ve 1992 yılına kadar müdür lojmanı olarak hizmet veren tarihi konak, aradan geçen 20 yılda yıkılmaya yüz tutmuştu. 2006’da göreve geldiğimde tarihi konağın durumunu gördüm. Vakıf yönetimi olarak konağı Atatürk Lisesi’nin şanına uygun şekilde restore ederek müze haline dönüştürmeye karar verdik. Bunun için 3 aşamalı bir plan yaptık” dedi.

İZMİR’E ARMAĞAN

Vakıf Başkanı Kılınç, müzede okulla ilgili her türlü malzemenin sergileneceğini belirterek, müze içerisinde ‘Atatürk Kütüphanesi’ kurulacağını da dile getirdi. Vakıf Başkanı Kılınç, “Atatürk Lisesi’nin 130 yıllık geçmişini bu müzede sergileyeceğiz. Okulun Osmanlıca kayıtları bile elimizde bulunuyor. Mezunlardan bir isteğimiz var. Atatürk Lisesi ile ilgili ellerinde bulunan her türlü eşya ve malzemeyi bağışlamaları, müzenin zenginliğini artıracaktır. Bu müze genç nesillere Atatürk Lisesi’nin tarihini anlatacak. İzmir kültürüne önemli bir miras kazandırılmış olacak” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın