Tarihi ‘aşk yolu’ koruma altına alınacak

Denizli'de Tavas İlçesi'nin Kızılcabölük Beldesi'ndeki 1'inci Yüzyıl'dan bu yana antik kentler arasında kullanıldığı sanılan 'Aşk Yolu' koruma altına alınacak.

Belediye Başkanı MHP ‘li Abdülkadir Uslu’nun isteği üzerine beldeye giden Denizli Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Aşk Yolu’nda yürüyerek inceleme yaptı.

Kızılcabölük Belde Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu, beldedeki tabiat varlıklarını olarak başta Aşk Yolu olmak üzere Killi Pınarı Meydanı ile Çınartürk Çınarı’nın koruma altına alınması için Denizli Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na başvurdu. Ali Aygören başkanlığındaki Denizli Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu üyeledi Kızılcabölük Belediyesi’nin talebini değerlendirmek için beldede incelemelerde bulundu. Tescilli 3 anıt ağacın bulunduğu Kızılcabölük’te talebi değerlendirmek üzere inceleme yapan komisyon başkanı Ali Aygören ve üyelere Kızılcabölük Belediye Başkanı Abdülkadir Uslu, rehberlik yaptı. Uslu, 1’inci Yüzyıl’dan bu yana asırlardır kullanıldığı bilenen Aşk Yolu’nun antik kentler Afrodisias-Hieropolis ve Leodikya yol güzergahında olduğunu anlattı.

‘İBN-İ BATUDA, EVLİYA ÇELEBİ, KATİP ÇELEBİ GİBİ GEZGİNLER KULLANDI’
Uslu, İbn-i Batuda, Evliya Çelebi, Katip Çelebi gibi gezginlerin de bu yoldan geçtiğinin tahmin edildiğini belirterek, “Dolayısıyla bu yol; korunan ağaçların oluşturduğu doğal yapısının yanında tarihi ve kültürel değerleri de olan bir yoldur. İki yanı tarihe meydan okumuş çalı ve meşe ağaçlarıyla kaplı olan bu yolun korunması bence geleceğe bırakılacak en güzel miraslarımızdan birisi olacaktır” dedi.

Komisyon başkanı Ali Aygören ise, günümüzde sayıları azalmış olan bu tabiat varlıklarının korunması sorumluluk olduğunu belirterek, “Biz gerekli incelemeleri yaptık. Notlarımızı aldık. Gereğini yapacağız” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın