Tarihe Saygı’da “10. yıl gururu”

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla bu yıl 10. kez düzenlediği "Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri"ne başvurular başladı. Yarışma için son başvuru tarihi 17 Ağustos 2012 olarak belirlendi.

Kültürel ve mekansal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi, tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri” için başvurular başladı. Yarışma, bu sene 10. yılını kutladığı için, Eylül ayında düzenlenecek ödül töreninde, diğer yıllardan farklı olarak sürpriz “10. yıl özel programı” gerçekleştirilecek.

Son başvuru tarihinin 17 Ağustos 2012 olduğu yarışmaya, tarihi mirasa sahip çıkan, koruyarak yaşatan, bu alanda emeği bulunan tüm İzmirliler katılabilecek.

Yarışmada; ” Tarihi Yapıda Yaşam” , Tek Yapı ve Tarihi Doku Ölçeğinde Başarılı Koruma Uygulamaları Ödülleri kategorisi altında yer alan “Basit Onarım” , “Esaslı Onarım”, “Alan Ölçeğinde Başarılı Koruma Uygulamaları” ve “Emek” dallarında, “Arkeolojik Sit Alanlarında Kültür Varlıklarının Korunması ve Sergilenmesine Yönelik Mekanların Oluşturulması” , “Kentsel Sit Alanlarında ve Koruma Alanlarında Yeni Uygulama” , “Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı” dallarında ödüller verilecek. Ayrıca çocuk ve gençlerin tarihi mirasa ve çevreye duyarlılıklarını geliştirmek, koruma kültürü oluşturmak ve yaygınlaştırmak amacıyla geçen yıl ayrı bir kategori olarak başlatılan “Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Öğrenci Projeleri Teşvik” kategorilerinde başvurular bu sene de devam edecek.

Sonuçlar Eylül’de

Tarihe Saygı / Yerel Koruma Ödülleri Yarışması’na başvurmak isteyenler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin http://www.izmir.bel.tr/tarihesaygi adresine girerek form doldurabilirler. Başvuru formları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü (5.Kat No:522) adresine şahsen müracaat edilerek teslim edilebilecek. Katılımcılar, yarışmayla ilgili (0 232) 293 39 84 / 293 16 13 numaraları telefonlardan ya da tarihselcevre@izmir.bel.tr adresine başvurarak bilgi alabilirler.

Seçici kurul toplantısının 10 – 14 Eylül 2012 tarihleri arasında gerçekleştirileceği yarışmanın sonuçları 19 Eylül 2012 tarihinde açıklanacak. Kazananlar, ödüllerini düzenlenecek törenle alacak.

Jüride kimler var?

Yarışmanın Asil Seçici Kurul Üyeleri:
Doç. Dr. Neriman ŞAHİN GÜÇHAN (Mimar) O.D.T.Ü. Mimarlık Bölümü, Doç. Dr. İpek ÖZBEK SÖNMEZ ( Şehir Plancısı) D.E.Ü. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Yard. Doç. Dr. Rüçhan BUBUR (Sanat Tarihçisi) E.Ü. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Sanatı Anabilim Dalı, Yard. Doç. Dr. Ela ÇİL (Mimar) İ.Y.T.E. Mimarlık Bölümü, Yard. Doç. Dr. Hayat ZENGİN ( Şehir Plancısı) D.E.Ü. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Öğr. Dr. Mehmet Nezih Aytaçlar (Arkeolog) E.Ü. Arkeoloji Bölümü, Sibel MARMASAN Yüksek Mimar, Restorasyon Uzmanı

Yedek Seçici Kurul Üyeleri:

Yard. Doç.Dr. Nezihat KÖŞKLÜK KAYA (Mimar) D.E.Ü. Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı, Öğr. Gör. Dr. Sema DOĞAN ( Şehir Plancısı) İ.Y.T.E. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Öğr. Gör. Barış Eroğlu (Sanat Tarihçisi) E.Ü. Sanat Tarihi Bölümü, Öğr. Gör. Dr. Duygu Sevil AKAR TANRIVER (Arkeolog) D.E.Ü. Arkeoloji Bölümü

Etiketler

Bir yanıt yazın