Tarih ve Doğal Doku Bozulur

Yassıada’nın yapılaşmaya açılması halinde doğanın harap olacağını belirten Mustafa Farsakoğlu, ‘Tahribat diğer adalara da sıçrar’ dedi.

“Demokrasi Müzesi” yapılacağı açıklanan Yassıada’nın turistik ve kültürel tesis yapımı için imara açılması tartışma yarattı. Adanın doğal ve tarihi yapısının korunması gerektiğini belirten uzmanlar projelerin diğer adalar üzerindeki imar baskını arttıracağına dikkat çekti. Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu da, “Bu projeler adayı tahrip edecektir, diğer adalara da sıçrayacağı kaygımız var” diye konuştu.

Eski başbakanlardan Adnan Menderes ve Demokrat Partili iki bakanın idam edildiği Yassıada ile Sivriada’ya turistik ve kültürel tesisler yapılacak. Projeyi ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen Şubat ve Mayıs ayında yaptığı açıklamalarla duyurmuştu. Yassıada ve Sivriada’nın ‘kongre adaları’ olacağını ve adalarda oteller, villalar, toplantı salonları ve müze yapılacağını belirten Erdoğan’ın açıklamalarının ardından, projenin hayata geçmesi için gerekli hukuki ve idari çalışmalar da tamamlandı. Marmara’daki diğer adalarla birlikte 1976 yılında “korunması gerekli doğal ve tarihi sit alanı” ilan edilen Yassıada, 27 Nisan 2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.

Otel, heliport alanı

Ardından da geçen yıl kasım ayında sit alanı olmaktan çıkarıldı. Torba Yasa ile ‘Kıyı Kanunu’ndaki’ kısıtlamalara tabi olmaksızın imar izni verilen adaya ilişkin planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlandı. Plan notlarında, 0,65 emsal oranıyla otel, bungalov, kafe, restoran, heliport alanı, park, açık hava müzesi, seyir terası gibi çok sayıda yapıya izin verilmesi tartışma yarattı.

Yüzde 65 emsal olmaz

Açıklanan planı kaygıyla karşıladıklarını belirten Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, “Bu adalarda yüzde 40 ve yüzde 65 emsal olmaz. Projenin ne olduğu da belli değil. Buralar 1. derece sit alanı olan yerler. Tarihi ve doğal doku zarar görmemeli. Bu projeler adayı tahrip edecektir, diğer adalara da sıçrayacağı kaygımız var” sözleriyle plana tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu da, adanın doğal ve tarihi özelliklerini ortadan kaldıracak nitelikteki projelerin son derece yanlış olduğunu söyledi. İşlemin iptali için hukuki girişimlerde bulunacaklarını kaydeden Muhçu, “Proje çevredeki diğer adalardaki imar baskısını da artıracaktır” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de açıklanan projelerin adaların tarihi ve doğal kimliğine uygun olmadığı görüşünde.

Mimar Sinan Genim ise, projeyi desteklediğini belirtti. Genim, “Bu iki ada İstanbul’a çok yakın ve hiçbir şekilde kullanılmıyor. İstanbul’un nüfusu 15 milyona varmışken; böyle iki adanın kaderine terkedilmesi çok anlamlı değil” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın