Tank Fabrikası Arazisinde Siluete ‘Küçük’ Rötuş

16:9 kuleleri gibi siluete onarılmaz tahribat getireceği belirtilen tank fabrikası arazisinin imar planlarında Bakanlık inşaat yüksekliğinde küçük bir oynama yaptı. Şehir Plancıları Odası yeniden dava açıyor.

İstanbul siluetini 16:9 kuleleri gibi onarılmaz bir şekilde tahrip edeceği belirtilen Zeytinburnu’ndaki eski tank fabrikası arazisinin imar planlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı değişikliğe gitti. Bakanlık askıya çıkardığı plan değişikliğinde araziye verilen 70 metre yüksekliği bu sefer deniz seviyesinden itibaren aldı. Kültür varlığı olarak tescilli askeri yapıların bulunduğu 111 dönümlük araziye 70 metre yüksekliğinde konut, ticaret ve turizm alanı öngören planlar arazinin satışından hemen önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçen kasım ayında onaylanmıştı. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası, siluete verdiği zarar nedeniyle yıkım kararı çıkan 16:9 kulelerine benzer bir yapılaşma getirildiğine işaret ederek, tank fabrikası arazisi için hazırlanan planların hukuka ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle dava açmıştı.

‘YÜKSEKLİK 2-3 METRE OYNAR’

Meslek odalarının açtığı davanın hemen ardından Bakanlık, yeni bir plan hazırlayarak inşaat yüksekliğini aşağıya çeken bir düzenleme yaptı. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman, “Yapılan değişiklikle, mevcut yükseklik arazinin bastığı kottan değil, deniz seviyesinden verilmiş. Bu bir yükseklik düşüşü anlamına gelse de, 2-3 metrelik bir farka denk düşüyor. İnşaat metrekarelerinde ya da yapılacak olan inşaat büyüklüğünde bir değişim yok” dedi.

Meslek odalarının dava açmasının hemen ertesinde yapılan değişikliği eleştiren Kahraman, “Hukuk sürecimiz devam ediyor. Ancak tekrar dava açmamız gerekecek. Bizler dava açtıktan sonra böyle bir düzenleme yapılması bir yanıyla hukukun atlatılması anlamına geliyor. Likör Fabrikası arazisinde, Maslak 1453’te de benzer süreçler yaşandı. Hukuk açısından kabul edilebilir değil”dedi.

NE OLMUŞTU?

Ataköy Turizm Merkezi Uygulama İmar Planı’nda ‘askeri alan’ ve ‘tercihli kullanım alanı’ olarak planlanan arazi 2008 yılında Milli Savunma Bakanlığı ile TOKİ arasında yapılan protokolle TOKİ’ye geçmişti. TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO’nun araziyi satmasının ardından arsa, askeri alandan çıkarılarak yapılaşmaya açılmış, araziye dava açılan planlara göre 226 bin metrekare inşaat izni verilmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın