Tallinn Limanı İçin Düzenlenen Yarışmayı Zaha Hadid Architects Kazandı

Tallinn Tarihi Kent Merkezi Limanı’nın 2030 yılı hedefli Masterplanı için düzenlenen yarışmayı, Zaha Hadid Architects kazandı.

Tallinn Liman Yönetimi’nin 2016 senesinde düzenlemiş olduğu yarışmaya başvuran projeler incelenirken, kentin kamusal alanlarını liman işlevleri ile birleştirecek; limanı erişimi kolay ve çekici bir kentsel mekana dönüştürecek uzun vadeli çözümler sunan kapsamlı fikirlere öncelik verildi.

Avrupa’nın en hızlı büyüyen limanlarından biri olan Tallinn Limanı, kruvaziyer gemi ve feribot yolcularına hizmet vermesinin yanı sıra nakliye faaliyetlerine de başarılı bir şekilde ev sahipliği yapan bir bölge. Zaha Hadid Architects tarafından hazırlanmış proje, limanın bütün hayati faaliyetlerini güçlendirip geliştirirken, bir yandan da toplumsal kullanımlar için yeni alanlar öneriyor.

Avrupa’nın en iyi korunmuş Ortaçağ kentlerinden biri olan Tallinn, aynı zamanda dijital bilgi teknolojileri konusunda da dünyada lider konumda. Kent içindeki bu çeşitliliği taçlandıran plan, kentin birbirinden farklı alt bölgelerini birbirine bağlayarak, kentteki mevcut Sovyet konut stoğuna alternatif olacak şekilde yeni ve canlı bir alan yaratıyor.

Modern bir konsept içerisinde çözümlenmiş olan yeni masterplan, bir yandan da tarihi imgeleri ve deniz manzarası ile kent dokusunu korumayı başarıyor. Planda yer alan yeni bloklar ile beraber, komşu bölgelerle ilişkili olarak mevcut ölçekte devamlılık sağlanıyor. Planda yer alan kamusal alanlarda yaratılan esneklik sayesinde, hem yerli halk, hem de yıllık istatistiklere göre sayıları artmakta olan ziyaretçiler için kullanımda zengin kombinasyonlar elde edilebiliyor.

Masterplan, kent ve liman arasında bir geçiş sağlayarak gelişimin farklı evrelerini birbirine bağlayan çeşitli kamusal alanlar oluşturmak üzere merkezi bir yaya aksının etrafında yapılandırıldı. Tallinn Limanı – Tarihi Kent Merkezi ilişkisini güçlendiren plan, feribot ve kruvaziyer terminalleri ile kent merkezi arasındaki bağlantıyı başarılı bir şekilde kurarak Tallinn halkına entegre bir yaşam alanı sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın