Taksim’i değiştirecek kazma haftaya vuruluyor!

Taksim'in çehresini değiştirecek "Yayalaştırma ve Gezi Parkı'na Kışla" projesine start veriliyor.

Tarlabaşı’ndan Harbiye’ye uzanan Cumhuriyet Caddesi’ndeki trafiğin yeraltına alınması için inşaathaftaya başlıyor. Bölgedeki esnaf ise mağdur oldukları gerekçesiyle projeye tepkili

Sivil toplum kuruluşlarının büyük tepkisini çeken Taksim’in çehresini değiştirecek ‘Yayalaştırma ve Gezi Parkı’na Kışla’ projesi, Tarlabaşı ile Harbiye arasındaki Cumhuriyet Caddesi’nden başlıyor. Bu caddede yapılacak tünelle trafiğin yeraltına alınması projesinin startı haftaya verilecek.

240 günde bitirilecek
Trafiğin yer altına alınması ihalesini geçtiğimiz günlerde, 51 milyon 555 bin 370 TL’yle Kalyon İnşaat kazanmıştı. Tünel inşaatı sırasında Cumhuriyet Caddesi, araç trafiğine kapatılacak. Kazı yapılacak alandaki altyapı diğer sokaklara taşınacak. Caddedeki çalışmaların 240 günde tamamlanması planlanıyor.

Ağaçları işaretlediler
Taksim Projesi’nin ikinci etabını oluşturan, Gezi Parkı’na yapılması planlanan Topçu Kışlası için parktaki bazı ağaçlar, yarısına kadar kesildi. Birçok ağaca da kırmızı boyayla ‘x’ işareti konuldu. Parkın müdavimleri, ağaçların kepçeyle köklerinden sökülerek, başka yerlere nakledileceğini iddia ediyor. Geçtiğimiz aylarda, sivil toplum kuruluşları, mimarlar ve sanatçılar, mimarlığını Halil Onur’un üstlendiği Topçu Kışlası projesine ve ağaçların sökülmesine karşı çıkarak çok kez eylem yapmıştı.

TARİHİ MEYDAN YENİ BİR GÖRÜNTÜ KAZANACAK
Haftaya inşa çalışmalarına başlanacak proje ile Taksim Meydanı’ndaki trafik yeraltına alınacak. Gezi Parkı’nın çehresi de değişecek.

Bölge esnafı projeye tepkili
GEZİ Parkı ve Cumhuriyet Caddesi üzerinde işyerleri bulunan esnaf ise projeye tepki gösteriyor. İki ay önce, kira sözleşmelerinin otomatik olarak iptal edildiğini, geçtiğimiz günlerde de dükkanların boşaltılması için kendilerine tebligat geldiğini söyleyen esnaf, pazartesi günü basın toplantısı düzenleyerek, mağduriyetlerini anlatacaklarını belirtti. Esnafların görüşü şöyle:

– Bahadır Kılıç (Cafe-Restoran sahibi): 35 senedir kiracı olarak işyerimizi çalıştırıyoruz. Önce kira sözleşmelerimiz otomatik olarak iptal oldu. Kiralarımız yenilenmedi. Bu yenilenme olmadığı için işgalci durumuna düştük. Bir ay önce de, yerlerimizi boşaltmamız için kaymakamlık tarafından tebligat yapıldı. Bunun üzerine, imza toplayarak, istanbul Büyükşehir Belediyesi’yle görüşme talebinde bulunduk. Ancak hiçbir yetkili görüşme talebimize yanıt vermedi. Yani kimseden bir bilgi, yanıt alamıyoruz. Pazartesi günü de bir basın açıklamamız olacak.

– Ali Erdoğan (Gezi Parkı’n-daki çay bahçesinin işletmecisi): 20 yıldır çay bahçesi burada. Ben insanların işsiz kalmamasını ve Gezi Parkı’ndaki yeşilliğin bozulmamasını istiyorum.

– İsminin yazılmasını istemeyen bir esnaf: Ekmeğimiz elimizden alınıyor. Gelecekten ümitsiziz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, birkaç yıl önce işyerlerimizi ziyaret ederek bizle görüştü. Bize yolun genişlemesi için işyerlerinin geriye kaydırılacağını, herhangi bir mağduriyetin yaşanmayacağını söyledi. Ancak o gün anlatılanlarla bugünkü projenin aynı olmadığını şimdi görüyoruz.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın