Taksim yeraltına…

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi yetkililerinden yüksek mimar Mücella Yapıcı, Taksim'le ilgili toplantıda meydanın başına gelecekleri anlattı...

Taksim Yayalaştırma Projesi olarak sunulan projenin, “Yayalaştırma değil, yayaların ve trafiğin tamamen yeraltına alınması” olduğunu belirtti. Mücella Yapıcı, Taksim meydanının yalnızca Cumhuriyet alanı değil, 1 Mayıs ve 1969 öğrenci olaylarının ardından Türkiye’nin demokrasi alanı olarak da anılmaya başladığını, meydanın Cumhuriyetçi, ilerici, sosyalist ve emekçi kesimlerce önemli simgesel alanlardan biri haline geldiğini ifade etti.

Yapıcı; 1980’lerden sonra iktidara gelen hükümetlerin Taksim Meydanı’yla ideolojik kapışmaya girdiğini, zaman zaman Taksim’e cami yapma fikrinin ve plan değişikliğinin gündeme getirildiğini anlatarak dedi ki:
“Proje Taksim’deki her şeyi yeraltına alıyor. Taksim’in üzerinde kimse kalmıyor. Artık Taksim’de yürünemeyecek, bütün İstanbul’un trafiği bir dehlizde olacak. Bugüne dek İstanbul’da yapılan ve birçok vadiyi yok eden bütün geçitler ve tüneller deprem bahanesiyle ihalesiz yapılmıştır, bu plan da ihalesiz yapılmıştır, buldozerlerin taşınması an meselesidir.”

Beyazıt Meydanı, öğrenciler o meydanda gösteri yaptığı için yıllar önce meydanlıktan çıkarıldı… Taksim aynı akıbete uğratılacak.. Öyle görünüyor…

Etiketler

Bir yanıt yazın